Senaste nytt

Piskad för att ha förolämpat islam

Saudiarabien är en totalitär stat, där kungafamiljen har absolut makt och vare sig kungafamiljen eller statsreligionen får kritiseras. I princip samtliga människorättsorganisationer kritiserar landet för deras upprepade brott mot mänskliga rättigheter, för deras mer eller mindre rättslösa rättssystem, för deras stränga straff, för deras avsaknad av rättigheter för kvinnor – och mycket, mycket mer.

Idag, medan världens blickar är vända mot Paris och det avskyvärda terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo, passade Saudiarabien på att utdela de första 50 piskrappen av 1 000 mot den liberala bloggaren och aktivisten Raif Badawi. Hans brott är att han dels skapat ett onlineforum, Free Saudi Liberals, för debatt och fritt meningsutbyte, dels att han ska ha förolämpat islam. Även hans advokat har dömts till 15 års fängelse för att ha ”underminerat regimen och dess officiella representanter”, ”engagerat den offentliga opinonen” och ”förolämpat rättssystemet”.

Saudiarabien ses av många som en av västvärldens allierade i Mellanöstern och landet är en av få USA-allierade i regionen. Detta beror sannolikt bland annat på att landets och framför allt kungafamiljens huvudsakliga religion är sunniislam, medan länder som exempelvis Iran istället har den rivaliserande shiaislam som statsreligion. Därför är det också sällan som västländer i någon större utsträckning kritiserar Saudiarabien när de bryter mot mänskliga rättigheter. För ovanlighetens skull har dock USA:s utrikesdepartement uttalat sig mot Badawis straff. Däremot lämnar de uttalandet till en talesperson för departementet och inte till utrikesministern, ett beprövat sätt att undkomma större diplomatiska problem med det kritiserade landet.

Saudiarabiens totalitära regim är ytterligare ett exempel i en lång rad av totalitära och förkastliga regimer som västvärldens demokratier samarbetar med, enbart för att dessa har en konflikt med andra totalitära och förkastliga regimer som även väst råkar ha konflikter med. I USA:s fall har detta lett till en hel del tragikomiska effekter. USA stödde först Saddam Hussein i kampen mot Iran, för att senare vända sig mot Hussein och därmed stå öga mot öga med sina egna vapen i de efterföljande krigen. Samma sak i Afghanistan, där talibanerna först fick stöd för att kämpa mot Sovjet, för att sedan bli fiende nummer ett efter Al-Quaidas terrorangrepp 2001. För övrigt är Usama bin-Laden från Saudiarabien. Trots denna otroligt ledsamma lista verkar inte väst lära sig läxan, utan fortsätter glatt att alliera sig med regimer som de lika gärna skulle kunnat kriga mot, om enbart deras behandling av den egna befolkningen stod under luppen.

Den stora frågan vi kan ställa oss just nu är om vår egen regering med Margot Wallström i spetsen är tillräckligt modig för att gå ut och kritisera detta. Större svenska medier har, med undantag från en ledare i BT, än så länge inte heller uppmärksammat att spöstraffet faktiskt börjat verkställas idag. Det är också förkastligt, för nog är vi tillräckligt smarta för att kunna hålla flera olika övergrepp mot yttrandefriheten i huvudet samtidigt?

Om du vill kan du skriva under en namninsamling för att förmå några världsledare att protestera mot behandlingen av Badawi.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • marlies beushausen

  Religionen har större makt än politik, tror det är största hindret. Annars tror jag folket i staten hade
  startat egna konflikter mot styret. Sverige hade också hemska straff för hundratals år sedan.
  Folket har levt under regimen och religionen i evigheter. Men eftersom ändå fler i större städer nås av information tror jag dom blir mer medvetna själva. Deras egna manliga befolkning måste först reagera. Andra länder måste annars komma med lösningar och förslag i samförstånd med kungahuset. Inte ständigt upprepa hur grymma och tyranniska dom är. Väst har alltid haft dubbelmoral, därför har vi tillgång till allt. HEMSKT.

 • marlies beushausen

  Ju tuffare det blir, desto fler söker sig till konfliktområden för att göra insatser. Journalister har alltid levt farligt för att rapportera på plats. Innan dom åker är dom fullt medvetna om faror.
  Inte många bryr sig om vad som händer och varför ändå ! Sedan har vi andra enskilda som författare, reportrar som alltid jagas. Ibland fly, leva under hot .Politiker i alla tider som haft demokratiska värderingar har mördats, fängslats. Och alla dårar får fortsätta styra.
  Vad EU tänker om det är svårt att bedöma. Men oftast i alla tider är det dom civila som haft avgörande betydelse, i hjälporganisationer, demonstrationer, spionverksamhet, dom svarta i rösträtt i USA. Kvinnors rösträtt här, sociala reformer. Läkare utan gränser, frivilliga organisationer.

 • marlies beushausen

  Jag tycker inte att kränkning via en satirtidning spridd över världen är en särskilt lönsam metod för förändringar i en Stat. Ett otroligt barnsligt tilltag. Det måste läggas ner en helt annan energi på så stora problem. Vi har jätteproblem med barn och ungdomars mobbing och kränkning i skolor, via mobil och nät. Vi är deras föredömen. När då politiker högst upp tycker det är helt OK,
  ska vi inte förvånas över att mobbing och kränkningar ökar i det offentliga rummet.

 • marlies beushausen

  I fredliga tider är yttrandefrihet ok. Men idag ??? Man måste väga in risker både för sig själv och omgivning !!! Samma sak med konstnärer som hängt upp köttdelar och annat trams. Så fort något hamnar ute offentligt, måste man ta hänsyn mer än bara till sig själv. HEMSKT att det måste vara så, men vi kan inte offra människor för våra åsikter i väst, som andra tycker är förskräckliga.
  Ett långt arbete krävs för förändringar som ligger så hårt fast historiskt.

 • marlies beushausen

  Sedan hade han på redaktionen själv ett högst omoraliskt leverne, som dom också reagerade på.
  I vissa stater är europeiska kvinnor slynor, lättklädda, hetsar män, byter barn och män lite hur som, och har blivit våldtagna på grund av att dingla med bröst och lår. Det är dags att respektera även dom. Män hetsas av kvinnor här också, men kvinnor hävdar sin rättighet till det. Så vart har lagom Sverige tagit vägen, med egen respekt och moral. Mycket svårt att få respekt så fria som vi har blivit.

 • snobben

  Folk som levt hårt begränsade med religion, diktatur har ingen vana att tänka självständigt.
  Dom har så mycket frustation psykiskt och kan bete sig under former som dom aldrig godkänt annars. Dom har omänskliga straff som maktmedel, som balans inom sig själva och utåt. En sjukdom, som aldrig går över.

 • marlies

  Sedan har islam flera enskilda inriktningar som faller utanför det allmänna, precis som kristendomen. Somliga väljer ut teser som makt, abortmotstånd, homofobi, tand för tand, vända andra kinden till, inte ha begärelse till din nästas hus, inte döda din nästa, men dom är människor och i nöd och lust gör vi vad vi tycker är rätt ändå, som att synda kan betyda vad som helst. Hur lär man sig annars ? Ingen lärobok utan historiebok, som andra med dumhet och visdom. Det är fritt att tro, men inte påverka andra. Vi lever flera tusende år senare, och vet bättre. Bondepraktikan var ett liknande hur man skulle leva, odla, väder mm. Lika omöjligt idag.

%d bloggare gillar detta: