Senaste nytt

Piskad för att ha förolämpat islam

Saudiarabien är en totalitär stat, där kungafamiljen har absolut makt och vare sig kungafamiljen eller statsreligionen får kritiseras. I princip samtliga människorättsorganisationer kritiserar landet för deras upprepade brott mot mänskliga rättigheter, för deras mer eller mindre rättslösa rättssystem, för deras stränga straff, för deras avsaknad av rättigheter för kvinnor – och mycket, mycket mer.

Idag, medan världens blickar är vända mot Paris och det avskyvärda terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo, passade Saudiarabien på att utdela de första 50 piskrappen av 1 000 mot den liberala bloggaren och aktivisten Raif Badawi. Hans brott är att han dels skapat ett onlineforum, Free Saudi Liberals, för debatt och fritt meningsutbyte, dels att han ska ha förolämpat islam. Även hans advokat har dömts till 15 års fängelse för att ha ”underminerat regimen och dess officiella representanter”, ”engagerat den offentliga opinonen” och ”förolämpat rättssystemet”.

Saudiarabien ses av många som en av västvärldens allierade i Mellanöstern och landet är en av få USA-allierade i regionen. Detta beror sannolikt bland annat på att landets och framför allt kungafamiljens huvudsakliga religion är sunniislam, medan länder som exempelvis Iran istället har den rivaliserande shiaislam som statsreligion. Därför är det också sällan som västländer i någon större utsträckning kritiserar Saudiarabien när de bryter mot mänskliga rättigheter. För ovanlighetens skull har dock USA:s utrikesdepartement uttalat sig mot Badawis straff. Däremot lämnar de uttalandet till en talesperson för departementet och inte till utrikesministern, ett beprövat sätt att undkomma större diplomatiska problem med det kritiserade landet.

Saudiarabiens totalitära regim är ytterligare ett exempel i en lång rad av totalitära och förkastliga regimer som västvärldens demokratier samarbetar med, enbart för att dessa har en konflikt med andra totalitära och förkastliga regimer som även väst råkar ha konflikter med. I USA:s fall har detta lett till en hel del tragikomiska effekter. USA stödde först Saddam Hussein i kampen mot Iran, för att senare vända sig mot Hussein och därmed stå öga mot öga med sina egna vapen i de efterföljande krigen. Samma sak i Afghanistan, där talibanerna först fick stöd för att kämpa mot Sovjet, för att sedan bli fiende nummer ett efter Al-Quaidas terrorangrepp 2001. För övrigt är Usama bin-Laden från Saudiarabien. Trots denna otroligt ledsamma lista verkar inte väst lära sig läxan, utan fortsätter glatt att alliera sig med regimer som de lika gärna skulle kunnat kriga mot, om enbart deras behandling av den egna befolkningen stod under luppen.

Den stora frågan vi kan ställa oss just nu är om vår egen regering med Margot Wallström i spetsen är tillräckligt modig för att gå ut och kritisera detta. Större svenska medier har, med undantag från en ledare i BT, än så länge inte heller uppmärksammat att spöstraffet faktiskt börjat verkställas idag. Det är också förkastligt, för nog är vi tillräckligt smarta för att kunna hålla flera olika övergrepp mot yttrandefriheten i huvudet samtidigt?

Om du vill kan du skriva under en namninsamling för att förmå några världsledare att protestera mot behandlingen av Badawi.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: