Senaste nytt

Lucka 1: Yngve Larsson

Yngve Larsson

Yngve Larsson

Frihetssmedjans julkalender 2014 har tema Liberaler. I den första luckan hittar vi en liberal vi redan tidigare skrivit om: Yngve Larsson. Han började sin politiska bana inom den socialdemokratiska sfären, under en tid när socialdemokraterna och liberalerna stod varandra nära på grund av att frågorna som definierade de politiska blocken framför allt handlade om grundläggande mänskliga rättigheter så som allmän och lika rösträtt. Senare gick han vidare till Folkpartiet och blev uttalat liberal, och det är där hans politiska gärning framför allt skedde.

Yngve Larsson var aktiv i Stockholmspolitiken under många år. Bland annat var han den drivande kraften bakom byggandet av Bromma flygfält 1935-1936, Slussen och Södertunneln 1930-35, Västerbron och Tranebergsbron 1934-35, Bromma flygplats och  Stockholms tunnelbana 1941. Dessutom var han en av de personerna som drev igenom de i efterhand extremt kritiserade Klararivningarna.

Det är dock inte för hans insatser för stadsbyggnad i Stockholm som vi vill uppmärksamma Yngve. Istället är det för alla andra saker han gjorde, som tyvärr inte är kända idag.

Yngve var en av de ledande personerna i Samfundet Nordens Frihet och från 1942, alltså mitt under brinnande världskrig, ordförande i det klart antinazistiska Svensk-norska föreningen och spelade en stor roll i att hjälpa norska flyktingar i Sverige. Istället för att göra som många andra svenska politiker vid samma tid – krypa för nazisterna och vara tysta om deras övergrepp och galna idéer – blev han mer tydlig i sin kritik av nazismen och vågade ta ställning mot det som hände i omvärlden. En inspiration för många av oss idag, när det åter rör sig i de bruna delarna av det politiska spektrat.

Idag är det inte många som vet vem Yngve Larsson var, trots att han under sin livstid förtjänade epitet som legendarisk och verkligen ansågs vara en gigant inom den politiska sfären. Kanske är han nu på väg att få ett uppsving, då folkpartisten Ulf Fridebäck motionerat till Stockholms stadsfullmäktige om att kalla upp en central plats i Stockholm efter denna liberala mästare. Om inte annat kommer åtminstone några fler att fråga sig Vem är Yngve Larsson? när de går på gatan, platsen eller vad det nu blir som han slutgiltigt får uppkallat efter sig.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: