Senaste nytt

Vinster i välfärden – fyfy!

Häromdagen kom utspelet alla frenetiskt upprörda vänstermänniskor runtom i Sverige längtat efter; Stefan Löfvén ger med sig, och regeringen tänker nu försöka att kraftigt minska s.k ”vinstuttag” i välfärdssektorn. Vi på Frihetssmedjan önskar lycka till med det, särskilt utan stöd från de förfärliga Sverigedemokraterna.

Vinstr i välfärden

Men samtidigt satte Sveriges Radio fingret på precis rätt ställe – även om det inte fick ens i närheten samma uppmärksamhet. Om vi bortser ifrån hur privata företag i välfärdssektorn förbättrar vård och tillgänglighet, baseras argumentationen på omtanke om de elever och patienter vars vårdgivare gått i konkurs eller på något vis låtit elever eller äldre leva i smått inhumana tillstånd. Väl så långt.

Därefter drar vänsteraktivister (och nu också Stefan Löfvén & Co.) slutsatsen att det är vinstintresset och vinstuttag det är fel på – ett logiskt längdhopp som skulle gett dem olympisk medalj om det gjorts på en fridrottsbana.

Sveriges Radio rapporterade om att en vårdtagare i Ånge avlidit av undernäring och vid tillfället endast vägde 38 kilo. Rapporten är kort; den beskriver att Socialnämnden får kritik och att en anmälan upprättas. Ingenting om ägandeformen på vårdhemmet (kommunal). Ingen kritik mot att politiker ska ansvara för vård. Ingenting om att begränsa kommunala vårdhem i övriga Sverige. Ingen generalisering om alla liknande vårdhem.

Kan vi nu tänka oss vilket drev det hade blivit om vårdhemmet drivits i privat regi?
Ser ni framför er hur ministrar intervjuats, samtliga ledarsidor skrivit om det och hur någon upprörd vänsteraktivist startat en snabbt växande grupp på Facebook med titeln ”NU ÄR DET NOG MED VINSTSLÖSERIET!”, och taggat det #vinstgate.
Dejà vu till dreven vi sett kring Carema och JB-konkursen.

Vi på Frihetssmedjan är på alla sätt för att hålla den privata sektorn till hög standard – ställ krav, förvänta dig bra kvalitet, klaga om du inte är nöjd osv. Det hör marknaden till, och det förbättrar de varor/tjänster och utbudet av dessa vi kan förvänta oss. Men att inte hålla det offentliga till samma höga standard, att låta dem passera med horribla händelser som underpresterande skolor och äldre som avlider, det är både hemskt och oförenligt med kritiken mot de privata välfärdsföretagen. Det kanske Löfvén & Co borde ha tänkt på innan de försöker ge sig på vinstdrivande välfärdsföretag.

Angående Carema kan jag också tipsa om Thord Ericssons nyligen utkomna bok, där han visar hur Koppargården hade fungerat ytterst dåligt även tidigare – då i kommunal regi. 

%d bloggare gillar detta: