Senaste nytt

Unga humanisters kris – dokumenten

Frihetssmedjan publicerade igår uppgifter om den kris som Unga humanister står inför vad gäller medlemmar, engagemang och ekonomi. Då det råder oklarheter om vad som faktiskt står i de diskussionsunderlag och dokument med problemformuleringar, väljer vi nu att publicera dessa dokument i sin helhet. Dessa dokument skickades till oss med avsikten att den interna krisen skulle uppmärksammas, något vi ansåg vara relevant och därför valde att gå vidare med.

1. Arbetsgångsförslag organisationsstruktursutredning

2. Propositionen från årsmötet 2014

3. Problem- och målformuleringar UH-struktur

4. Förslag UH-struktur

Utredning 1_ Förbättrat förbund

Efter publicering svarade Unga Humanister med ordentlig kritik via sin twitter-sida, och sammanfattade slutligen kritiken i ett blogginlägg på sin egna hemsida. Till att börja med vill vi be om ursäkt för detaljen Unga Humanister varit mest upprörda över och absolut snabbast att markera; de är inte ett ungdomsförbund till Humanisterna – de är fristående. Ok. Precis som om det var det kritiken gårdagens text riktade sig mot.

I övrigt visar förbundsstyrelsen exakta siffror på antal medlemmar – och bekräftade därmed vad Frihetssmedjan visade: Unga Humanister har tappat medlemmar, kvalificerar inte för statligt stöd och verkar väldigt osäkra på syftet med sin egna organisation.

När vi granskat dokumenten finner vi att diskussionerna handlar mer om organisation och hur förbundet ska växa (”värva medlemmar, starta upp lokalavdelningar”) än vad exakt dessa lokalavdelningar ska pyssla med.

Unga Humanister baserar mycket av sin ideologi på liberala värden; en vädjan till förnuft, rationalitet, kunskap och vetenskap, upplysning etc. Det är i grunden bra. Nuvarande ordförande, Simon Klein, är citerad på hemsidan efter att han blivit vald:

Som ungdomar i ett av världens mest sekulära länder är det nu dags att vi tillsammans tar upp stafettpinnen och vågar diskutera livets stora och svåra frågor om t.ex. döden, etik, mänskliga rättigheter och meningen med livet på ett förnuftigt och sakligt sätt. Jag tror och hoppas att Unga Humanister kommer spela en viktig roll i denna förändring.

Vi på Frihetssmedjan ser fram emot den diskussionen och hoppas att de hittar tillbaka till sina ideologiska rötter, men invänder oss självfallet mot absurd och religionsfientlig kritik som ’Humanism’ i Sverige i övrigt förknippas med. Att avkräva och kväva andra människors religiösa övertygelser är varken liberalt, humant eller hemmahörande i ett modernt samhälle. Vi ser fram emot Unga Humanisters framtida förvandling till ett relevant inslag i svensk idédebatt.

%d bloggare gillar detta: