Senaste nytt

Tingsten – integritet och anständighet

tingsten141019Herbert Tingsten är en av Sveriges tyngsta liberala debattörer genom tiderna och hans principfasta liberala patos lever kvar än i våra dagar. På Stockholms stadsteater går just nu pjäsen “Ansvaret är vårt” som bygger på Per Wirténs bok “Herbert Tingstens sista dagar”. Pjäsen är en monolog där skådespelaren Robert Fux mästerligt gestaltar Tingsten med röst och kroppsspråk som vid väl valda tillfällen bryts för att lägga särskild tyngd vid vissa budskap.

Pjäsen kretsar kring Tingstens kval om hur han ska handla då han, som chefsredaktör för Dagens Nyheter, anser sig vara tvungen att gå emot tidningens politiska linje att stödja Folkpartiet i ATP-frågan. Vi får följa Tingstens resonemang kring politik och samhälle och vikten av att stå upp mot statens förtryck och särskilt de totalitära krafterna. Men Tingsten stod också upp för ett socialt ansvar om att alla människor ska få en grundtrygghet. Den här konflikten, som finns både hos Tingsten och liberalismen i stort, är temat som pjäsen kretsar kring.

Liberalismen handlar just om insikten om statens dubbla natur; att staten är såväl nödvändig för frihet genom säkerhet som ett hot mot människors frihet genom dess maktuövande. Tingsten visade genom sitt liv vikten av att stå upp mot statens totalitära tendenser och det egna ansvaret att följa och stå upp för sina egna politiska analyser.

Tingstens integritet i den politiska debatten var enastående. Han var hänsyslös mot sina debattmotståndare till en sådan grad att han gjorde sig av med flera vänner. I pjäsen är det hans känsla av anständighet som får honom att driva den politiska kampen så fullständigt. Han dömer andra så hårt han kan och driver sina argument till det yttersta för att sätta dit sin motståndare. Anständigheten kräver det av honom eftersom han föraktar sig själv. Ingen dömer honom lika hårt som han själv gör. Det är som att han önskar, och söker, att någon kunde döma honom hårdare än han själv. Men i stället förintar han sina motståndare med sin hänsynlöshet. Denna kombination av stort kunnande, skarp analys och hänsynslös argumentation har få, om någon, kunnat mäta sig med.

Om det är något jag saknar i vår tid är det fler starka liberala röster som likt Tingsten med patos står upp för de liberala principerna. Kan det vara så att dagens liberala debattörer helt enkelt inte föraktar sig själva tillräckligt eller drivs av samma demoner att övervinna och därför tar allt för stor hänsyn till sina motståndare?

Björn Axén

Medarbetare på Frihetssmedjan. Liberal piratpartist som brinner för människors frihet och det öppna samhället. Arbetar med skolutveckling på kommunal nivå. Särskilt med kvalitetsarbete och nyanlända elevers utbildning.

https://bjornaxen.wordpress.com/

%d bloggare gillar detta: