Senaste nytt

Ekonomipriset till en regleringskramare

Kungliga Vetenskapsakademien tillkännagav nyss sitt val av vinnare av Riksbankens Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels Minne: Den franska ekonomen Jean Tirole vid Toulouse School of Economics (Även MIT).

Kommitténs motivering:

För hans analys av marknadsmakt och reglering.

Vem är den här Jean Tirole?

Dr. Tiroles arbete har fokuserat på spelteori, på regleringar (speciellt telekom-marknaden) och hur stater kan säkerställa att även stora företag har ett intresse av att arbete för ”Samhällets bästa”.

Hans problembeskrivning av stora företag, oligopol och naturliga monopol är följande: När företag är små, är vinstintresset och samhällets intresse detsamma; ett litet företag som gör stor vinst kan ofta utveckla sin verksamhet, och fortsätta att använda resurser produktivt. När företag blir tillräckligt stora, däremot, är de ofta mer intresserade av att behålla sin makt, exploatera konsumenter och hindra konkurrenter från att utmana dem.

Tiroles lösning: regleringar, mer regleringar och framför allt bättre regleringar. I sin Theory of incentives in Procurement and Regulation beskriver han hur regleringar av stora företag måste göras för att dessa företag ska fortsätta arbeta i samhällets intresse.

Han nämnde i telefonintervjun direkt efter tillkännagivandet att han ser globala regeringar och regleringar av företag som en naturlig utveckling mot bakgrund av multinationella globala företag. En frihetsvän ryser av bara tanken.

En av kommentarerna från kommitténs ordförande handlade om lärdomarna sedan finanskrisen 2008. I kölvattnet av finanskrisen och bankkrisen är det viktigare än någonsin att reglering av banker görs och att de görs på ett bra sätt, menade han. Den underliggande slutsatsen många har dragit sedan 2008 är att avregleringen av bankväsendet skapade kapitalismens största kris. Tirole skulle nog hålla med, och påpeka att effektiv och god reglering skulle varit lösningen på problemet.

Riksbankskommittén har precis slängt bensin på elden i debatten kring regleringar, gett priset till en statskramare och tagit ytterligare ett steg bort från frihetliga marknader. Jag kan ge mig attan på att inom de närmaste veckorna kommer uppmaningen ”MER REGLERINGAR” att läsas på var och varannan blogg, politisk nyhetssida och löpsedel.

Idag är inte en kul dag att vara marknadsvän, tro på frihet eller förespråka att staten håller sina smutsiga tassar borta från ekonomin.

_______________________

Läs gärna mer om reglering, kriser och marknadsmakt här.

%d bloggare gillar detta: