Senaste nytt

Rödgrön röra innan 24 timmar gått

V-VPK-Stalin-affisch - Foto: Per PetterssonIdag lämnade Stefan Löfven sitt första besked inför den förväntade regeringsbildningen: Socialdemokraterna kommer inte att släppa in Vänsterpartiet i regeringen. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt var uppenbart upprörd, arg och besviken på sin presskonferens. Han berättade också att den stora förhandlaren Stefan Löfven lämnat detta besked i samma stund som dörren till förhandlingsrummet stängts bakom Sjöstedt och alltså vägrat att ens förhandla om saken. Det finns också fortfarande en stark ovilja mot Vänsterpartiet inom stora delar av socialdemokratin, på grund av deras kommunistiska förflutna.

Förvisso är det självklart. Socialdemokraterna måste kunna förhandla även med borgerliga partier för att hitta majoriteter för exempelvis budget, men även utan Vänsterpartiet i regeringen kommer detta att bli svårt. Vänsterpartiet har som absolut krav – eller ultimatum – för att stödja en budget att de får en uppgörelse om vinster i välfärden som de är nöjda med. En sådan överenskommelse kommer dock utesluta några borgerliga partier i ett samarbete, så sannolikt kommer Vänsterpartiet inte att ingå i en budgetuppgörelse framöver.

Vissa pratar nu om omval redan i november. Om det inte blir total kris så är det dock osannolikt. De enda vinnarna på ett omval är sannolikt Sverigedemokraterna och kanske även Feministiskt initiativ. Det betyder att ett kaotiskt parlamentariskt läge bara skulle bli värre av ett omval. Frågan är dock om det finns något sätt att lösa röran.

Kanske är det en storkoalition mellan M och S som är den enda fungerande lösningen i längden. En lösning som dock antagligen kommer att skada båda partierna i kommande val. Därför är ingetdera parti intresserat av den lösningen heller, utom som sista utväg. En sista utväg som kanske blir nödvändig ändå, eftersom svenskarna har givit ett av de minst tydliga beskeden till sina politiker i modern tid. Och den rödgröna röran har efter mindre än 24 timmar lyckats att förvärra situationen och få till en total parlamentarisk röra. Det är en bedrift. Som inte bådar gott för de närmaste fyra åren.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: