Senaste nytt

Partiskillnad i personval

Medan vi alla väntar på resultatet av en eventuell regeringsbildning så kan vi roa oss med olika andra analyser av valresultatet. Först ut: personvalet.

Flera tunga namn kommer att få lämna riksdagen, rapporterar SvD. Bland de tyngre återfinns avgående IT- och energiminister Anna-Karin Hatt, avgående barn- och äldreminister Maria Larsson och Moderaternas partisekreterare Kent Persson. Men vilka kommer då in istället?

Något som roade åtminstone mig var den stora skillnaden mellan partierna i hur många av dem som kommer in som fick mer än 5% av sina respektive partiers röster i sin valkrets och därmed är personvald. Det gäller alltså oavsett plats på listan, den som redan stod etta men fick tillräckligt många kryss för att kryssa sig in räknas alltså som personvald. Det finns inte ett direkt samband mellan storlek och antal personvalda, även om S och M återfinns långt ner. Snarare verkar det vara något annat som styr. Exempelvis är den enda Sverigedemokraten som faktiskt blivit personvald Jimmie Åkesson, trots att partiet är det av riksdagspartierna som har högst andel personröster.

Partikultur är sannolikt en delförklaring, då de borgerliga partierna med undantag för Moderaterna ligger i topp, med det liberala Centerpartiet i absolut topp med 73% av ledamöterna personvalda. Toppstyrda partier som Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna samt till viss del Moderaterna återfinns istället i botten. Personligen är jag överraskad att Miljöpartiet inte har fått fler än 40% av sina ledamöter personvalda och därmed får se sig slagna av Vänsterpartiet som åtminstone jag uppfattar som mer centralstyrt. Jag har däremot på ledande miljöpartister förstått att det i Miljöpartiet funnits flera likartade kandidater på samma listor runt om i landet och att det, genom att de delat på vissa röster mellan sig, kan ha medfört att ingen av dessa kandidater klarat sig över femprocentsspärren.

Oavsett vad som ligger bakom, så är det en intressant bild som tecknas upp av personvalets betydelse för respektive parti.

Andel-personvalda-2014-2018

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: