Senaste nytt

Partiet som ”aldrig” får igenom något får som vanligt igenom massor

Alliansen presenterar sitt valmanifest och centerpartister runt om i landet jublar. Partiet har fått igenom i princip alla sina prioriterade frågorlärlingslön och sänkta arbetsgivar- och egenavgifter för unga under 23 år, miljöbilspaket, nationellt matlyft, kraftigt förstärkt landsbygdsprogram, rejält sänkta sjuklönekostnader och förbättrade regler för företagare med bland annat ”en dörr in” till alla myndigheter.

Tidigare gånger när Centerpartiet varit framgångsrika i förhandlingarna har rapporteringen däremot enbart fokuserat på vad de misslyckats med att få gehör för. Den här gången kommer det sannolikt att bli svårt att driva den linjen, då det i princip inte saknas några centrala centerförslag i den gemensamma överenskommelsen.

Ur ett liberalt perspektiv går det självklart att kritisera delar av det partiet fått igenom – framför allt ett stärkt landsbygdsprogram, där fri marknad och fri rörlighet delvis sätts ur spel genom stora ekonomiska stöd till landsbygden för att den egentligen inte är hållbar. Sannolikt kommer det dock elda på partiets gamla väljarbas på landsbygden och hjälpa det att gå framåt i opinionen, något som också hjälper de liberala krafterna i partiet att stärka sitt inflytande över svensk politik. Då stort fokus i landsbygdsprogrammet ligger på utbyggd infrastruktur, framför allt vad gäller IT och bredband, går det kanske att på kort sikt ursäkta även för en mer renlärig liberal.

Framgångarna vad gäller att göra det billigare att anställa ungdomar och därmed att få in unga på arbetsmarknaden är självklart en framgång. Det vore givetvis ännu bättre att minska all statlig skatt på arbete, såväl den som företagen betalar som den som arbetssäljarna får betala själva, men en sänkning för dem som har svårast att komma in på arbetsmarknaden är en bra början. Likaså är de sänkta kostnaderna för sjuklöner för småföretag och det minskade regelkrånglet – och därmed de kostnader och långa ledtider som följer med – en stor framgång för såväl tillväxt som för minskat statligt inflytande. Med Centerpartiets slogan om att de vill se ett Sverige där människor bestämmer mer själva måste årets valmanifest från Alliansen ses som en stor framgång för partiet.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: