Senaste nytt

Ny smutskastningssajt från vänster

c_minUnder onsdagen började sajten regeringenreinfeldt.se att spridas i sociala medier, en uppenbar smutskastningskampanj från någonstans på vänsterkanten som bland annat tar till personangrepp mot samtliga före detta och nuvarande ministrar, ända tillbaka till 2006, för att försöka skada förtroende för regeringen i allmänhet och Moderaterna och Fredrik Reinfeldt i synnerhet.

Sajten må vara ny, men domänen registrerades redan 25 januari i år, vilket tyder på att kampanjen har planerats under en längre tid.  Det är dock tydligt att de som ligger bakom sajten inte vill bli förknippade med den. Domänregistrator är anonym, det enda som går att få fram är att registreringen gått via Loopia. På sajten finns heller inga uppgifter om avsändaren, vilket bland annat utesluter Alliansfritt Sverige – trots att språket på sajten påminner starkt om deras – då de alltid är tydliga med avsändaren när de skapar kampanjer. På Facebook började länken till sajten delas av bland annat en person som kallar sig Peter Larsson, men som skapade sitt konto där ungefär 20 minuter tidigare.

Det är givetvis möjligt att en eller flera privatpersoner med vänstersympatier och stora kunskaper om webbutveckling och PR har skapat sajten. Med tanke på hur sajten har lanserats så är sannolikheten däremot stor att den på ett eller annat sätt har kopplingar till ett eller flera av partierna inom vänsteroppositionen. Det skulle bättre förklara den totala bristen på avsändare – inget av dessa partier vill givetvis förknippas med negative campaigning på detta sätt. Den kopplingen skulle bli besvärande även om det varit anställda eller medlemmar som tagit detta initiativ rent privat givetvis, så den lösare kopplingen går ju inte att utesluta heller.

Skärmavbild 2014-09-03 kl. 16.12.38

Kontaktuppgifter för regeringenreinfeldt.se hämtad på iss.se.

Rent allmänt är det tragiskt – och desperat – med denna sorts kampanjer. Det är ytterst lite på sajten som handlar om sakfrågor och vissa saker som skrivs om Alliansens ministrar tangerar gränsen till förtal, även om det inte verkar finnas något som går över gränsen. Kampanjen känns väl genomtänkt och är antagligen granskad för att kunna hålla för varje polisanmälan, samtidigt som den tar till så grova saker som möjligt på rätt sida lagen.

Det är tragiskt att valrörelsens slutskede nu verkar handla ännu mindre om sakfrågor och mer om att svärta ner motståndarsidan till varje pris. Det återstår att se om det kommer fram vem som står bakom kampanjen – är det något av de etablerade partierna kommer det troligen att bli svårt att dölja i längden.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: