Senaste nytt

Löfven kan vara det svensk politik behöver

Om Löfvens politiska experiment fungerar kan det vara bland det smartaste som har hänt på väldigt länge. En politik full med block, allianser och press har bidragit till att partierna blir gråare och gråare för varje år som går. Blockpolitiken gör att partierna inte har möjlighet att blomma ut. De har inte möjlighet att föra fram skarpa ideologiska förslag, vilket är deras egentliga uppgift. Istället har en rödgrönblå röra skapats. En röra utan mål och syfte, bortsett från att konkurrera med varandra. Det leder till en karriäristisk ton som inte är nyttig för vare sig politiken eller väljarna.

Det skapar partister utan egen tankemöjlighet så länge det inte är för partiet och dess allianser. Vi vill se en ny ordning. Alla partier måste få chansen att blomma ut ideologiskt och driva de unika frågor som är just det partiets styrka. Det görs inte genom blockpolitik. Samarbete mellan blockgränser behövs efter sakfrågor, vilket leder till en annan politisk ton där partierna själva får driva sina frågor, före att allianser gör det.

Alliansens problem är att den skapar allt för mycket blockpolitik som är skadligt för parlamentarismen. När regeringsalternativen är färdigpaketerade redan innan valet sätts en del av poängen ur spel. Partierna blir låsta och kan inte se olika alternativ. När partierna går fram som egna partier med egna förslag kan de efter valet sätta sig ner och förhandla sig till makt och inflytande utifrån valresultatet, inte utifrån vad de bestämt sig för innan. Det kanske är krångligare och leder till mer turbulens i början. Men det är ingår i spelet, en naturlig konsekvens av en politik som bygger på idelogi där partierna går fram som egna partier. Detta har Alliansen själva förstört (detta är vad som är sönder i Sverige skulle vi säga) genom att använda regeringsduglighet som argument framför vad de vill göra med Sverige. Valresultatet blev därefter. Om Löfvens plan fungerar är det värt att hylla. Om det fungerar.

Vi hoppas att partierna får sig en tankeställare. I valet 2018 hoppas vi se partier som går som just det, partier, och inget annat.

Emil Åkerö

Jessica Schedvin

%d bloggare gillar detta: