Senaste nytt

Frihetssmedjan vs. ETC: Round 2

Det här är en del i en återkommande serie om vänstersidan ETCs missuppfattningar. Tidigare inlägg finns här

Vår käre vän Stefan Sundström skriver personligt och politisk på ETC om jobb, födsel, farföräldraskap, vårdpersonal och en poetisk framtid. Det är nästan så att man blir tårögd. Tyvärr kan en läsare med några korn förnuft mellan öronen inte låta bli att upptäcka några saker.

GE DIGITAL CAMERA
Det jobbas för mycket, säger han (men i det som staten driver och sköter jobbas det för lite) utan att se koppling däremellan. Hade vården upplåtits till marknaden och företag istället, hade sådana luckor (om de efterfrågas) snabbt tätats till. För att inte tala om att löneläget för sjuksköterskor (om det nu finns brist på det, som vänstern ofta påpekar) skulle skjuta i höjden.

Han går starkt vidare med de något märkliga påståendet ”jobb som utförs i onödan” (jag förklarade misstaget i sådana påståendet häromdagen) Ledsen kompis, en sådan iakttagelse är nödvändigtvis ingenting annat än godtycklig – om en part är villig att betala en annan part för ett visst jobb, ser den första parten ett värde i det arbete som blir gjort, må det vara renovera badrum, bygga lastbilar eller hjälpa gamla och sjuka. Per definition är det därmed inte ”i onödan”.

Sundström säger, ”det är väl vi, svenska folket, som bestämmer” när han pratar om vad privata fabriker ska producera. Vadå svenska folket? Sen när var industribeslut om vad som ska produceras någonting som ”svenska folket” bestämmer över? Såvida man inte utgår ifrån att all ekonomisk aktivitet bör/är statens angelägenhet och egendom (aka, fullfjädrad socialism Sovjet-style) kan Sundström inte heller slänga sig med sådant nonsens. Men det är klart, när han tror att skattesänkningar nödvändigtvis innebär att ”vi går miste om 172 miljarder varje år”, som om pengar som människor tjänar o får behålla försvinner i valfritt svart hål – vad ska man förvänta sig? Dock oärligt att prata om vackert liv när han egentligen implicerar sovjet-style planekonomisk styrning av dessa liv.

De senaste 20 åren har bestått av ”Ständiga försämringar av den gemensamma välfärden, på nya miljöhot”. Detta vänsterns luftslott är inte unikt för Sundström eller ens ETC – till och med vanliga Svenssons med 0 intresse för politik har gått på propagandan. Luftslotten blir bara mer och mer absurda; mer pengar än någonsin går till den sk gemensamma välfärden (även inflationsjusterat), kvalitet och valfriheten är bättre än för 20 år sedan, köerna lägre, teknologin och möjligheten att bota är bättre. Var är dessa ständiga försämringar? Det är provocerande hur vänsterideologer som Sundström liksom kan måla världen som han vill och folk okritiskt tror på honom, helt oavsett vad som verkligen sker.

Sen avslutar Sundström nästan poetiskt, utopiskt drömmande om hur världen kommer bli bättre, hur vi går mot mer medkänsla, solidaritet och 6-timmars arbetsdag (efter att själv ha jobbat ”för mycket”, dvs troligen mer än 6h/dag hela sommaren) – och hur mycket han älskar dem som nu tar hand om hans barnbarn. Underbart! Men vet du vad, herr musiker-med-höga-inkomster-som-kritiserar-andra-med-fel-typer-av-höga-inkomster, inga av de här egenskaperna försvinner för att tjänster tillhandahålls privat snarare än kollektivt. Medkänsla finns i oss alla – den försvinner inte för att staten inte längre har ansvar för ett visst område.

Jag håller med dig fullständigt, Sundström. Mer medkänsla, mer solidaritet! Vi kan börja med att kapa 90% av det offentligas budget just av den anledningen.

%d bloggare gillar detta: