Senaste nytt

Ombudsman från Byggnads blåljuger på festival

Liberala ungdomsförbundets André Frisk har i dagarna varit på festivalen Youngster, som vill vara ett Almedalen för ungdomar. På plats fick han tillfälle att prata med en ombudsman från Byggnads som också var där och kampanjade – det är ju valår och alla vet ju att facket är valbara till riksdagen, eller hur det nu var. Vissa av ombudsmannens uttalanden spelades in och plötsligt är det mer begripligt varför så många tror att det är kaos och lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Byggnads ombudsman ljuger André rätt i ansiktet, antagligen för att han inte vet vem André är.

Vi har ju ett problem idag med sittande regering, att de vill ju avveckla våran fackförening.

Nej, det vill de inte. Regeringen vill att den svenska modellen ska vara kvar, till och med i större utsträckning än vad vissa liberaler skulle önska. Dock är det för de flesta liberaler självklart att det är arbetsmarknadens parter och inte staten som ska reglera villkoren på arbetsmarknaden. Ju mindre staten lägger sig i saker, desto bättre, är ju den normala liberala åsikten. Men allt är väl tillåtet när det gäller att återta makten, även direkta lögner om vad motståndarsidan vill. Men det blir värre.

Estländare och rumäner idag de får noll kronor i timmen när de är här, och det är ju, det är ju det vi konkurrerar med, det är ju det som sänker vår löneutveckling, våra löningar, eh, våra villkor om man säger.

Nej, den som kommer hit och arbetar får lön. Oftast bra lön och i jämförelse med vad de får i sina hemländer är det en riktigt hög lön. Sen kan de också få boende när de är här, vilket kan motivera något lägre lön än vad svenska kollektivavtal normalt sett ger, då de inte har lika höga utgifter som en person som bor i Sverige har, utan får en del av dessa utgifter betalda av sin arbetsgivare. Dessa personer höjer sen sin levnadsstandard när de återvänder till hemlandet och med många som kommer hit eller till andra västeuropeiska länder och jobbar, så höjs standarden för hela landet – och på sikt även lönekraven där.

Europa harmoniseras så sakteliga, en väldigt positiv utveckling för alla länder och individer, även om det på kort sikt innebär något färre ”svenska jobb till svenska arbetare”. För alla som ser lite längre än till nästa lönekuvert är det dock en positiv utveckling även för oss, då handeln med övriga Europa kan öka när övriga länder får högre disponibel inkomst, något som skapar fler arbetstillfällen totalt. Men för Byggnads är det viktiga att svenska jobb ska gå till svenska arbetare, åtminstone så länge det finns någon som är arbetslös inom landets gränser – och kanske helst även om det inte finns någon arbetslös, eftersom det då kan driva upp lönerna i absurdum då det blir brist på arbetskraft. Det är självklart att de vill detta, då Byggnads uppdrag är att på alla sätt som går tillvarata de egna medlemmarnas intressen. Det vore dock klädsamt om de gjorde det utan att ljuga så de blir blå i ansiktena.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: