Senaste nytt

Sexistiska Partiet (SP) går framåt enligt Sifos väljarundersökning

Valåret 2014. Sexistiska Partiet (SP) står för bevarandet av de traditionella könsnormerna. De placerar sig utanför vänster-höger-skalan och har såväl socialliberala som konservativa anhängare. Skillnaderna mellan kvinnor och män är av godo, enligt SP, då de två grupperna kompletterar varandra och gynnar samhället som helhet.

Sexism är enligt SP inte någonting dåligt. Begreppet har blivit negativt laddat i media och av genusteoretiker. Tvärtom är sexism, skriver SP i sitt partiprogram, uppmärksammandet av det sexuella könets kraft, och sexistiska estetiska uttryck uppmuntrar till individens acceptans av sig själv. ”Sexuell frigörelse i stället för sexuellt förtryck”, står det på partiets valaffischer. Partiledaren porträtteras med armarna i kors, iklädd endast BH.

Socialdemokraterna vinner valet. Deras löfte att förbjuda sexistisk reklam träder i kraft den 1 januari 2015. Samma dag river polisen ned affischerna på dörren till Sexistiska Partiets lokaler vid Odenplan. Ett domslut konstaterar att partiets annonsering ”anses vara farlig för det svenska folkets hälsa.” Aftonbladet avslöjar att partisekreteraren dömdes för sexköp på nittiotalet och kommunpolitiker från F! argumenterar i en debattartikel i Dagens Nyheter för att Pär Ströms bok Mansförbjudet borde omfattas av den nya lagen.

Flashback går varmt. En låda innehållandes tio tusen klistermärken, 8*10 centimeter stora i fyrfärgstryck, öppnas i en källare i Stockholmsförort. En photoshoppad och barbröstad Gudrun Schyman under texten ”SKÄR AV DIG KUKEN” pryder snart varenda stadsbuss i huvudstaden. En feministisk aktivist misshandlas i tunnelbanan. Händelsen rubriceras som politiskt motiverat våld men ingen döms för brottet.

Valåret 2018. Sexistiska Partiet ”har gjort upp med sin historia” och förespråkar nu fri abort, gratis preventivmedel, ”en balanserad sexualundervisning som omfattar sexuella uttryck” och en stärkt yttrandefrihet. Den nya partiledaren bär skjorta på valaffischerna och partiet når 3% i riksdagsvalet. Långt in i F!:s partiprogram hittar man meningen ”en slutgiltig uppgörelse med den sexistiska ideologin genom lagen om psykiatrisk tvångsvård”.

Svensk politik tuggar på. Vår utrikesminister bär slöja när hon besöker Iran och taket i A-kassan höjs med tvåhundra kronor. En undersökning i Metro visar att 8 av 10 ungdomar anser att kommunismen har skapat mer välstånd än kapitalismen. På Facebook har gruppen ”Vi som hatar feminism” tjugo tusen likes och en rapport från Göteborgs universitet visar att mörkertalet kring våldtäkter har underskattats grovt. Vänsterdebattörer strider med varandra om könsinriktad reklam: borde det förbjudas eller inte? Fredrik Virtanen skriver en krönika om hur mycket han hatar sig själv och Sanna Rayman skriver en om att lag inte är lika med ordning.

SPU – det nystartade ungdomsförbundet – har placerat sina servrar utomlands och driver genom sin hemsida instagramkampanjen ”#mittkön”. Moderpartiet når 6% i mätningarna veckan innan partiledaren får en tårta i ansiktet vid ett torgmöte. Alla riksdagspartier utom ett fördömer attacken och talar om det demokratiska idealet. ”Ska man få säga vad man vill?” frågar Niklas Svensson demokratiministern. Någon minut senare twittrar journalisten: ”Fullständig yttrandefrihet är inte frihet säger @swedemmin. Nu: världens vackraste fru har stekt entrecôte. #fredag”

%d bloggare gillar detta: