Senaste nytt

M och Mp vill förbjuda anonymitet – igen

Romson SRDe senaste dagarna har både Miljöpartiet och Moderaterna visat vad de menar med hårdare tag mot det beryktade näthatet. Miljöpartiet vill förbjuda anonyma bloggare och Moderaterna inskränker tryckfriheten och yttrandefriheten för att göra kränkningar på nätet till allmänt åtal.

Det här är ett uppenbart fall av ”något måste göras; detta är något alltså måste det göras”, alldeles oavsett konsekvenser eller effektivitet i förslaget som sådant. Vi på Frihetssmedjan väntar med spänning på den officiella pudeln. 

Observera att detta inte är något litet utspel från någon galen miljöpartist på ytterkanten:

Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym. – Åsa Romson

Politiker skulle må bra av lite tydligare verklighetsförankring och sundare syn på grundlagen (intet nytt under solen). Men förslagen är tandlösa. Människor som verkligen vill näthata har extremt enkla vägar att dölja vilka de är och polisens tillgång till IP-nummer är verkligen ingen garanti för användarutlämning från en ISP. 

Beatrice Ask har drivit näthatsfrågan ett tag och förespråkar någon slags nolltolerans mot näthat:

Näthat ska inte accepteras. – Beatrice Ask

Att Mp nu börjar pudla från förslaget om att förbjuda anonyma bloggar är inte så konstigt – deras linje är ju trots allt mindre övervakning och inte åsiktsregistrering. Proppen från M innebär egentligen att fler brott ska täckas av allmänt åtal och det är i sig sunt att plånboken inte ska vara avgörande när det är fråga om hot. Kränkningar bör emellertid kanske inte höra dit.

Med båda dessa förslag kan man undra hur framtidens internet kan komma att se ut. Åsiktsregistrering går i alla fall före meddelarfrihet. Avslutningsvis lämnar jag läsaren med Christopher Hitchens om yttrandefrihet:

sofia [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: