Senaste nytt

Låt mig vara i fred, EU!

Det närmar sig EU-val. EU är ytterligare en maktinstans man måste engagera sig i för att politikerna inte ska ställa till det för en. Ens frihet måste alltid kämpas för så länge sådana maktinstanser finns och är konstruerade utan några inbyggda mekanismer som begränsar dess befogenheter. Bryr man sig inte om EU-valet kommer de som, tja, exempelvis vill ta mitt snus från mig, att vinna all makt.

Egentligen är det väldigt underligt att politisk makt är norm medan frihet ges på nåder. Borde det inte vara tvärtom? Det vill säga att de som vill ta mitt snus från mig måste motivera det, i stället för att jag som vill snusa måste försvara mig. Tyvärr ligger bevisbördan idag inte på de klåfingriga. Är man tillräckligt många som vill lägga sig i andra människors angelägenheter får man till och med statligt bidrag för sin politiska entusiasm.

Politiker vet förstås också att ingen egentligen vill få sin frihet begränsad. Därför lindar många av dem in sin politik i ord som låter frihetliga. Ett snusförbud skulle kanske kunna heta ”ge Jesper rätt till ett snusfritt liv” i ett politiskt manifest. Dessa nissar utgår alltid från att människan själv inte har kontroll över sin livssituation, annars kan de inte vända uppochned på orden på det viset.

Så vem ska man rösta på i EU-valet? Det tycks ha fallit i skymundan under valrörelsen inför riksdagsvalet. Partierna kanske inte vet vilken politik de ska kommunicera i ett val där varken skolan eller arbetsmarknaden är aktuella. Plötsligt blir principer, helhetsperspektiv och långsiktighet viktigt, men sådant prat riskerar ju att rubba det förtroende som politikerna har försökt vinna hos väljarna genom diverse sifferexerciser hela våren.

Kanske är det så att svenska politiker inte klarar av ett supervalår med val till både EU-parlament och riksdag. Jag gör det i alla fall inte. Därför kommer min röst att falla på den kandidat som – utan att vända uppochned på orden – bäst förmedlar sin vilja och förmåga att låta mig vara i fred. Som sig bör.

%d bloggare gillar detta: