Senaste nytt

Först kom uppstickaren. Nu kommer kopian.

I början av mars presenterade centerpartisten Sofia Arkestål en crowdfundingkampanj med syfte att komma in i riksdagen. Kampanjen presenterades som ett innovativt sätt genom att skapa ett förtroende längre än partilinjen och kampanjen uppmärksammades långt utanför bloggosfären. Flera liberala profiler hyllande kampanjen. Den verkar även ha lett till inspiration.

Spfoia-header-1_image_full_width

Idag har Fredrick Federley rakt av kopierat idén och sätter igång med sin egen crowdfundingkampanj. Bra idéer ska spridas!

Crowdfunding är fortfarande ett nytt element i svensk politik, men ett utmärkt sätt att låta väljarna i ett tidigt stadium bedöma vilka personer de vill ska få en bra chans att kryssa in sig i riksdagen eller i Europaparlamentet. Crowdfunding skapar oberoende från eventuella partilinjer och kan, som Arkestål säger, bidra till att kandidater får möjlighet att vara mer som en ”frifräsare”. Och jag hoppas att detta är en chans för Federley att ”frifräsa” lite mer än förra gången.

Det är precis detta vi behöver i politiken.

Jag ser med glädje fram emot nya kampanjmetoder och hoppas att det sprider sig till resten av partierna.

jessica [at] frihetssmedjan.se

 • Hannes Hervieu

  Med all respekt till Sofia – hon var inte först med att samla in pengar till sin kampanj. Fredrick gjorde det både 2002, 2006 och 2010. Magnus Demervall (dåvarande Andersson) gjorde det 2010. Mängder med andra kandidater har gjort det.
  Vad Sofia däremot gjort är att varit först ut 2014 vilket förtjänar stor cred och stor uppmärksamhet och hon imponerar verkligen med hur mycket hon samlar in. Men det blir lite magstarkt att kalla Federleys kampanj för kopia då han samlade in sina första kronor till en kampanj för över 10 år sedan… /Hannes, kampanjgeneral för Federley till Eu.

  • Hej! Det är skillnad mellan traditionell fundraising och crowdfunding. Det är den senare metoden som Sofia är först på att göra.

   /Jessica

 • Jonte

  Jisses. Är det inte lite magstarkt att hävda att ”Sofia var först med crowdfunding”? Det är liksom en rätt etablerad metod nuförtiden inom en rad olika sfärer. Blir lite krystat att hävda att Sofia uppfunnit detta. Ännu mer krystat är att det verkar vara detta som skall vara hennes största bedrift? Vad sägs om att prata om hennes politik i stället? Jag är rätt ointresserad av hur hon finansierat sin kampanj, och det kommer knappast att vara skälet till varför jag skulle eller inte skulle få för mig att kryssa henne.

%d bloggare gillar detta: