Senaste nytt

Homosexualitet är inte onaturligt

Det värsta med att vara homosexuell är att alla har en åsikt om en; om man ska få gifta sig, skaffa barn, eller om man ens borde få finnas. Dagligen möter jag tidningsartiklar som berättar vad olika människor säger om mig och min kärlek. Jag försöker att inte bry mig, men trots det tar jag fortfarande in varenda ord som skrivs.

En avvikelse. Det är vad jag är enligt en berusad Måns Zelmerlöw. Onaturlig och ovanlig. Det är vad jag är enligt en nykter Måns Zelmerlöw. 

I februari ledde han gaygalan på ett fantastiskt sätt. Jag var själv på plats och hyllade honom; rös när han i öppningsnumret gav Putin en känga och skrattade när han kom in på en wrecking ball. Måns var helt enkelt fantastisk som ledare för galan, vilket gör att hans uttalande är ännu mer sårande och förvirrande än vad det annars skulle varit.

Tydligen pratar Måns om ”biologi”. Att det vanliga är att man föds med en dragningskraft till det motsatta könet så att man kan föra arten vidare. Har han helt missat citatet ”Homosexuality is found in over 450 species…”? Det är bevisat flera gånger om att homosexualitet finns i betydligt fler arter än bara människan – är inte det biologi?

QX är redo att köpa hans ursäkt rakt av och meddelar att Måns är välkommen tillbaka som värd för gaygalan om det skulle bli aktuellt. I artikeln undertecknad Ronny Larsson köper man Måns argument om att homosexualitet är mindre vanligt med kommentaren:

”De flesta föds heterosexuella och skaffar barn ihop. Det är naturligt, och utan en man och en kvinna blir det inga barn. Det viktiga är ju att vi omkring 10 procent som inte föds sådana aldrig benämns som varken onaturliga eller avvikande. Vi är bara mindre vanliga, men vår kärlek är exakt lika naturlig och lika mycket värd som de där andra 90 procenten.”

Jag har alltid undrat om de där statistikerna som säger att en viss procent föds homosexuell. Hur mäter man det egentligen? Går man runt och frågar? Skulle alla svara helt ärligt på frågan? Siffran 10% är tagen helt ur luften – den skulle lika gärna kunna vara 50%, det vet vi inte. Så argumentet att homosexualitet är ovanligt har ingen grund annat än antaganden gjord i en heteronormativ värld – och att QX, som gayvänligaste tidningen i landet, sprider heterosexuella normer för att försvara en vuxen människas åsikter är bara fruktansvärt.

Några vill jämföra Måns uttalande med det Carola gjorde 2001. Det tycker jag är orättvist mot Carola. Det är allmänt känt att Carola har en tro som säger att homosexualitet är en synd, hon står för den åsikten och respekterar de som handlar eller tycker annorlunda. Ja, hennes uttalande var klumpigt, men hon var beredd att tänka över vad hon sagt, lära sig mer och utvecklas. Vi vet var Carola står, och hon är ärlig med sina åsikter, men var fan står Zelmerlöw?!

Måns kan be om ursäkt till orden tar slut, men i min bok hamnar han bredvid kollegan Danny på listan av kändisar som man inte längre kan lita på. De som gärna flörtar med gaypubliken ena dagen, men vänder oss ryggen nästa. De som ena dagen uttalar sig i tv om att homosexualitet är fel, och nästa ber om ursäkt för att folk ska fortsätta köpa deras musik. De som vänder kappan efter vinden och säger det som publiken antas vilja höra.

Jag har inga problem med människor som på ett fredligt sätt anser att homosexualitet är en synd, eller att äktenskapet ska vara mellan en man och en kvinna – så länge de respekterar mig kommer jag att respektera dem. Däremot har jag problem med de som använder sitt kändisskap till att förstärka heterosexuellas maktställning i samhället – samtidigt som de säger att de inte har några problem med homosexuella.

Måns och Danny har många kollegor och vänner som är homosexuella, och jag tror inte för en sekund att de skulle vara homofober. Däremot tror jag att dessa två har köpt omvärldens argument om att heterosexuella är lite bättre än homosexuella, att heterosexualitet är lite mer naturligt. De sprider en heteronormativ kultur som gör det okej att tycka och tänka om homosexualitet på ett nedvärderande sätt. Bland deras tusentals fans och följare skämtar de om en utsatt grupp människor och är inte beredda att ta åt sig och förstå de som reagerar och blir ledsna.

Det är inte okej längre. Kändisar måste sluta uttala sig om saker de inte kan någonting om. Även om Sverige på pappret är ett öppet land som välkomnar HBTQ-personer så är de senaste händelserna i Kinna bevis nog att Sverige i praktiken inte är så underbart som vi vill tro. När kändisar som Måns Zelmerlöw säger att homosexualitet är onaturligt ger det hatarna en bekräftelse om att vad de gör är rätt. 

Homosexualitet är varken onaturligt eller ovanligt – inte hos människor och inte hos andra arter. Vi homosexuella är precis lika normala, eller onormala, som världens heterosexuella befolkning. Nu är det nog. Det är dags att heterosexuella tittar utanför sin egna lilla privilegierade box och inser att homosexuella har precis samma värde som dem. För det har vi.

%d bloggare gillar detta: