Senaste nytt

Socialdemokraternas kritik mot Borg håller inte

Bg6SCJKCAAEJezg

Idag fick Sveriges unga ytterliggare en anledning att välja en annan regering i September.

Så lät det igår på Socialdemokraternas Twitter-konto som reaktion på Anders Borgs ändringsförslag av studiemedlen.

Inledningsvis kan man konstatera att Socialdemokraterna med Magdalena Andersson i spetsen verkar vara de enda som har missat att Anders Borg faktiskt inte tänker sänka utan höja skatten de närmaste åren. Men det förstås – har man som ekonomisk-politisk talesperson inte ens koll på det egna partiets förslag kan man ju knappast förväntas ha koll på någon annans heller. Även utan den detaljen är Socialdemokraternas utspel dock fortfarande helt obegripligt.

Alliansregeringen har ju faktiskt höjt studiemedlen med 2000 kronor under sin tid vid makten. Detta har kompletterats med sänkta arbetsgivaravgifter och höjt fribelopp för att underlätta för studenter att arbeta under sin studietid. Nu höjs dessutom studiemedlen med ytterliggare 1000 kronor – en stor satsning på studenterna.

Lånedelen höjs kraftigt medan bidragsdelen sänks med 300 kronor. Dessa 300 kronor blir sammanlagt under en femårsperiod 15 000 kronor. Det må låta mycket, men i och med att du också har 25-30 år på dig att betala tillbaka innebär det i grova drag en kostnad på cirka 50 kronor i månaden efter studierna.

Att med bakgrund i detta uppröras över de 300 kronor som bidragsdelen sänks med framstår som tämligen absurt. Men det är klart – att bidragstagarnas ekonomiska situation faktiskt förbättras under behovstiden är väl ingenting som engagerar en socialdemokrat om man istället kan få gå bärsärkagång över bidragsdelen.

Är det inte dessutom lite komiskt att samma personer som nu förfasas över dessa 50 kronor i månaden samtidigt beskyller jobbskatteavdraget för att inte göra skillnad?

Många saker kan man kritisera Alliansregeringen för – men förändringen av studiemedlen är inte en av dem.

catarina [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: