Senaste nytt

Partiet som grävt sin egen grav

Nu är vi där igen, Centern, vi skulle ju sluta ses så här. Var är politiken du skulle komma med för att överraska mig?

Alla som är förvånade över Centerns låga opinionssiffror kan räcka upp en hand. Alla som kan nämna ett centerpolitiskt förslag (förutom att ”göra det enklare att driva företag”) kan ni räcka upp en hand?

I den bristande skog av händer känner jag mig mest trött på Centern. Hur kan ett parti behållningslöst strunta i att de har så lågt förtroende hos allmänheten? Hur kan ett parti med så långa historiska anor inte kunna presentera någon form av politik som är vettig, och som inte går ut på att prata om landsbygden utifrån retoriken att MP har fel? Låt oss icke förglömma, MP är inget landsbygdsparti, det är ett parti för livsstilsliberaler inne i städerna. Frågan är dock hur pass mycket landsbygdsparti Centern är? När kom Centern med ett reellt förslag om landsbygdspolitik senast? Eller ett reellt förslag över huvudtaget? Det enda de gör att positionera sig mot andra partier och säga att deras politik är fel, utan att kunna presentera något eget.

Problemet är att Centerns eget politiska projekt, Alliansen, slagit igen över dem. I ett samarbete där den stora draken M blockerat de små och försöker ta över deras frågor en efter en, eller helt enkelt dömer ut dem.

Men detta är inte Centerns enda problem, deras stora problem är bristen på politik. Det är prat om liberalism, men som Bard ganska bryskt konstaterade är liberalismen vacklande och framförallt inte implementerad i partiet. När decentralism och Stureplansliberalism ska enas blir det en blågrön sörja utan ideologisk grund att stå på. Men framförallt, vad tycker Centern? Nu menar jag inte vad som står i deras partiprogram utan vad gemene man vet (vad de som är aktiva centerpartister vet är inte relevant). Jag kan inte på rak arm komma på ett enda centerförslag från det senaste året. Det är inte konstigt att de har så låga siffror, när det inte finns någon politik att understödja siffror mer. Mer skrämmande är dock att de inte försöker göra något åt det utan låtsas som att det regnar över åkrarna så att bonden kan skörda. Men utan sådd blir det inget plogat. Eller, utan politik blir det inga röster.

 

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: