Senaste nytt

Lucka 8: Mångfald och religiösa fobier

Julkalender-2013-vinjett

Dagens lucka! Idag, likt alla andra dagar i december uppmärksammar Frihetssmedjan en av riksdagen bra motioner, och en mindre bra.

Röddagskonto. Det är en fråga som har varit uppe på agendan förut och som ingen verkar ha något emot (utom det parti förutom Kristdemokraterna som inte gillar människor), så detta är verkligen någonting som vi borde införa!

Ulf Nilsson och Anna Steele visar att Folkpartiet har lite liberala drag kvar, genom att argumentera för förslaget. De moderna svenska helgdagarna skapades när Sverige hade en religion, en etnicitet och tänkte allmänt lika. Så är inte fallet längre. Majoriteten av dessa helger har en kyrklig innebörd, och då vi inte har en statskyrka längre är det verkligen läge att modernisera systemet. Förslaget innebär att du får en pott med röda dagar som du får sätta ut var du vill, i dialog med arbetsgivaren. På det sättet spelar det ingen roll om du firar jul eller inte. Du har möjlighet att anpassa din ledighet efter dina traditioner och högtider.

Bra, eller hur?

Dagens dåliga motion kommer återigen från Sverigedemokraterna, som är tacksamma att ha när man behöver hitta trams i svensk politik. Richard Jomshof debatterar i denna motion emot religiösa polisuniformer, som exempelvis sjal eller turban. Jomshof förutsätter att religiösa symboler är onda och grundar hela motionen på det, vilket bidrar till att motionen blir både barnslig och tramsig.

Lösningen är dock enkel.

1. Låt Rikspolisstyrelsen själva bestämma, i samråd med de anställda, vad de ska ha för klädkoder.

2. Fokusera på rätt saker. Detta är inte rätt. Det är bara fel.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: