Senaste nytt

Lucka 5: Knarkreformer och spritmoralism

Julkalender-2013-vinjett

Idag är det dags för lucka fem i Frihetssmedjans julkalender. Under 24 dagar granskar vi årets riksdagsmotioner och väljer ut en som är värd att hylla och en som… inte är lika bra. Båda motionera idag är skrivna av riksdagsmän för Centerpartiet och de intar båda två väldigt motsatta förhållningssätt! 

Sverige är tyvärr ett av världens mest förbudsivrande länder när det kommer till narkotikapolitik. Greppet svenska politiker har om narkotikahandeln är…inget alls. Det är ett av problemen. Man lämnar istället narkotikan till svarta marknaden och kriminella. Missbrukare gömmer sig i skuggorna av politiker mot goda intentioner men som går på en vetenskapligt ogrundad politik. Över hela världen sker reformer för att förbättra narkotikamissbrukarnas situation, men inte i Sverige.

Fredrick Federley

Ett viktigt första steg i resan mot en narkotikapolitisk reform är premisserna. Det finns en grundläggande skillnad mellan de som förespråkar en narkotikapolitisk reform och de som inte gör det. Man ska skilja på de som förespråkar nolltolerans och de som förespråkar skademinimering. Den eminente och omskrivna riksdaglsedamoten Fredrick Federley har skrivit en motion för att ändra utgångsläget för den svenska missbruksvården.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vård av och omsorg om människor med missbruksproblem.

Någon som inte har tagit avstånd från moralism och förmynderi är Federleys kollega i riksdagen, Per Lodenius. Han vill istället öka möjligheter för EU att släppa på reglerna kring alkoholreklam i syfte att låta länderna själva införa mer regler kring reklam, eftersom alkoholreklam leder till mer alkoholkonsumtion och eftersom det är dåligt för folkhälsan ska någon tråkmåns i Stockholm sitta och bestämma vad jag ska dricka till jul. 

Till sist vill jag bara uttrycka att jag tycker det är trevligt med alkoholreklam. Gärna för öl, eller whisky. Men det hade varit roligt om Brewdog eller Gotlands Bryggerier kunde sända lite reklam istället för reklamen för industrilager som finns på tv idag.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: