Senaste nytt

Lucka 4: Trossamfund och första maj – hur hör de ihop?

Julkalender-2013-vinjett

Välkommen till dag nummer fyra i Frihetssmedjans succéjulkalender. Idag svarar vi på frågan hur trossamfund och helgdagen första maj hör ihop. Jo, genom att våra riksdagsledamöter arbetar med att tycka om frågorna. Vi har också tyckt – fast om motionerna!

Dagens hyllning går till en stor skara vänsterpartister, bland annat förre partiledaren Lars Ohly, Mia Sydow Mölleby och Amineh Kakabaveh som i en motion argumenterar för att tillsätta en granskningskommitté som ska se om det är demokratiskt och lagligt att ge stöd till trossamfund.

I denna lagtext står det att ”Statsbidrag får lämnas endast till trossamfund som bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på, och är stabilt och har egen livskraft.” Sedan 2010 har även detta anslagt höjts från 25 miljoner kronor 75 miljoner kronor. Det går alltså att konstatera att kristdemokratisk politik tyvärr har lite genomslag.

Efter debatt i riksdagen har det framkommit att alla samfund som får detta bidrag inte tar tydligt avstånd från diskriminering på grund av sexuell läggning, och detta vill vänsterpartisterna ska belysas och granskas.

Tyvärr går de inte hela vägen. Detta bidrag är omotiverat då staten idag är sekulär och inte bör premiera några trossamfund före andra. Istället borde man slopa bidraget och låta samfunden söka pengar som alla andra föreningar. Vi hoppas att vänsterpartiet tar ett steg längre nästa gång, men tills vidare är detta en motion som förtjänar att hyllas!

Dagens diss går till Ann-Britt Åsebol från Moderaterna. Hon har skrivit en motion om att avskaffa första maj som allmän helgdag. 

Hennes motivering är att ”första maj är starkt förknippat med en specifik politisk uppfattning som inte alla delar”. Men vad gör det?

Detta är en tramsmotion där Åsebol mycket tacksamt gör parodi på din egen politiska tillhörighet.

Första maj må vara en dag som betyder mycket för Socialdemokraterna, och som historiskt har representerat socialism. Dock kvarstår det faktum att Ann-Britt Åsebol inte behöver bry sig om hon inte vill. Ingen tvingar henne att demostrera eller göra andra ”socialistisk saker”. Hon kan vara ledig och ta det lugnt. Eller ägna den dagen åt att skriva mer relevanta motioner än denna.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: