Senaste nytt

Lucka 17 – genus och vigsel

Julkalender-2013-vinjettVarje år produceras tusentals motioner i riksdagen. De som betalar detta är du. Under december månad lyfter Frihetssmedjan upp en bra motion, och en mindre bra. Läs, och avgör om dina skattepengar har förvaltas väl.

Dagens hyllning går till Jan Ericson från Moderaterna som föreslår en översyn av ersättningen till borgerliga vigselförrättare. Summan har inte förändrats sedan 60-talet och kan lätt påpekas som förlegad. Speciell då kyrkan får en förmån av detta.

I det sekulära land vi lever i ska alla behandlas lika. Borgerlig vigsel ska självfallet vara lika mycket värd som kyrklig. Och förrättaren ska få lika mycket betalt i båda fallen.

Lika värd att hylla är inte en motion skriven av ett stort gäng S-kvinnor. De förespråkar genuspedagogik och föreslår att detta ska ingå i lärarutbildningar. Här finns två problem.

1. Det ingår redan.

2. Genuspedagogik sätter fokus på någonting som inte är relevant. Skolan ska inte byggas på ideologiska vetenskaper, utan fokusera på kunskap. Motionärerna sätter tyvärr fokus på det som de menar inte är relevant. Kön.

Låt lärarutbildningen fokusera på kunskap och hur man förmedlar det, istället för att bygga på ideologi.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: