Senaste nytt

Lucka 15 – privatisera mera!

Julkalender-2013-vinjettVarje år produceras tusentals motioner i vår riksdag. Under hela december granskar Frihetssmedjan några av dessa – och varje dag väljer vi ut en bra och en mindre bra motion. Så att du ska få reda på vart dina skattepengar går.

Dagens hyllning går till moderaterna Camilla Waltersson Grönvall och Sten Bergheden som vill privatisera arbetsförmedlingen. Varför det behöver göras kan statistiken svara på.

Förtroendet är lågt. Idag ligger det på cirka 11 %. De förmedlar endast 2,7 jobb per anställd OCH år. Det gör att förtroendet är välförtjänt.

Med en privatisering kan specialiserade arbetsförmedlingar växa fram, och det gör att de har en chans att bli professionella inom en viss arbetskategori. Det har fungerat utomlands, så varför inte i Sverige?

”Möjligheten till valfrihet innebär en stor vinst för den enskilde arbetssökande men även för de företag som söker medarbetare. Därför bör regeringen se över om privata arbetsförmedlingar kan bidra till att fler får jobb i Sverige.”

Precis. Bra! Kan vi göra detta bättre borde vi också göra det.

Dagens ”no-no” går återigen till Sverigedemokraterna.

Denna gång vill de utöka kameraövervakning i kommunala och statliga (eh, skolan är kommunal) skolbyggnader. Kent Ekeroth och Richard Jomshof menar att man minskar skolbränder på det sättet. De verkar glömma detaljen gällande att elever tenderar att bli kränkta och att deras privatliv kan sparas och hamna i fel händer.

Det finns en anledning till att övervakning ska vara restriktivt i känsliga miljöer så som skolor. Det struntar Sverigedemokraterna i.

Tack, SD. Eftersom ni förser oss med trams att skriva om.

 

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: