Senaste nytt

Lucka 11 – sekter och sverigdemokrater

Julkalender-2013-vinjett

Välkommen till Frihetssmedjan julkalender! Varje dag i december publicerar vi recension av en bra motion, och en om en dålig motion. Läs och se om du känner att du har fått valuta för dina skattepengar!

Dagens hyllning går till en annorlunda motion. Coola sektmotståndaren Barbro Westerholm har tillsammans med Lars Tysklind från Folkpartiet skrivit en motion om manipulativt och destruktivt ledarskap.

De föreslår att en uppföljning av utredningen I god Tro (SOU 1998:113) genomförs i syfte med att hjälpa personer som drabbas av destruktivt och manipulativt ledarskap. Detta är en ständigt aktuell fråga som ständigt bör utredas. Helt rätt, FP!

En inte lika bra motion kommer från Sverigedemokraterna som föreslår förbjud mot böneutrop från religiösa byggnader. Det som är mest fascinerande i denna fråga är att sverigedemokrater överlag verkar ha mycket svårt med dessa utrop. Till skillnad från alla andra.

Och även om de själva är övertygade om sin tes är argumenten dåliga.

”Ofta har böneutrop från moskéer jämförts med kristna klockringningar som ett motiv att tillåta utrop från moskéer i religionsfrihetens namn. Skillnaden är dock avsevärd då de kristna klockringningarna är en del av vårt kulturella och historiska arv. Även ateister accepterar i dag kristna klockringningar, om inte annat som en historisk restpost. Vår nation och vårt folk är kristet präglat av historiska skäl, vilket vi naturligtvis kan tycka vad vi vill om. Men att tänka bort en närmare tusenårig historisk prägling är inte i enlighet med verkligheten.”

Alltså. Mångkulturellt samhälle. Vill dessa motionärer leva som vi gjorde för 100 år sedan kan de sätta sig i skog någonstans istället för att motionera kränkande. Låt människor och deras religion vara i fred, och häng inte i Fittja om ni stör er på det.

Bonustrams. Självklart kunde de inte heller låta bli följande formulering.

”Det sistnämnda äger dessutom sin aktualitet extra mycket då islam gång på gång visat sig inte vara förenligt med våra västerländska värderingar av exempelvis demokrati och jämställdhet mellan könen.”

Suck.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: