Senaste nytt

Dag 9: Skolsuccé och skolflopp

Julkalender-2013-vinjett

Varje år produceras tusentals motioner i riksdagen. De som betalar detta är du. Under december månad lyfter Frihetssmedjan upp en bra motion, och en mindre bra. Läs, och avgör om dina skattepengar har förvaltas väl.

Dagens diss går till Kristdemokraterna. Orsaken är att de vill införa en klassikerlista för den svenska grundskolan. Argumenten är floskler kring att läsförståelsen behöver bli bättre och att man tidigare har haft en syn kring läsning att ”det viktigaste är att barnen läser, inte vad de läser ”.

Det har motionären Stefan Svanström rätt i.

Problemet är dock att det bör fortsätta vara så. Alla är olika, har olika smak och olika lässtil. Genom att föreslå detta antar Svanström att alla barn ska klara av att läsa samma sak. Och även att de vill det. Där har han fel. Barn är liksom vuxna olika. Lika lite som jag vill tvinga kristdemokrater att läsa liberal litteratur ska de tvinga barn att läsa vissa böcker. Låt de istället upptäcka sin egen stil.

Tänk på barnen, Herregud.

Dagen wow går till Christer Winbäck från Folkpartiet som föreslår att regeringen ska satsa på ökad HBTQ- kunskap hos skolpersonal. Ännu finns många fördomar kvar och vi ska inte var nöjda förrän alla har bekämpats. Winbäck betonar skolans ansvar för att inte kränkningar sker inom skolans område. Då krävs kunskap.

Vi hoppas att vi snart ser detta bli verklighet.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: