Senaste nytt

Alliansfritt tar guilt by association till nya absurditetsnivåer

Just nu pågår det protester i Ukraina. Protesterna har enat i princip hela oppositionen mot president Janukovytj. I sak är det en protest mot att presidenten vill närma sig Ryssland istället för EU. I förlängningen är det en protest mot korruption och för ökad demokrati. Det är något som behövs i Ukraina, som präglats av försök att förgifta en presidentkandidat (sedermera president Viktor Jusjtjenko) och där oppositionens ledare Julia Tymosjenko satts i fängelse på skakiga grunder.

– I Ukraina förändras ministrar och regeringar, men aldrig situationen. Vi behöver förändra hela systemet. Annars kommer de bara att peka ut några som skyldiga, medan de andra säger att de inte gjorde någonting, sade boxningsvärldsmästaren och oppositionspolitikern Vitalij Klitjko.

Överallt får demonstranterna stöd för sin vilja att närma sig väst, göra upp med korruptionen och skapa en stabil, hållbar demokrati i Ukraina.

Överallt? Nej, en liten vänsterblogg i Sverige håller emot demokratiseringen. På Alliansfritt Sverige är det istället utrikesminister Carl Bildts stöd till demonstrationerna som är problemet. Varför? För att Svoboda (”Frihet”, nationalistiskt), ett av oppositionspartierna som deltar i demonstrationen sida vid sida med de större partierna Batkivshchyna (”Fadersland”, liberalkonservativt) och UDAR ( ung. ”slag”, liberalt), har kopplingar till Svenskarnas parti. Det underkänner, enligt Alliansfritt Sveriges logik, hela demonstrationen och därför är ett stöd för demonstranterna lika med ett stöd för nazism.

Nu vet ju de flesta att även de knasigaste personerna, som man verkligen hyser instinktiv motvilja mot, ibland hittar ett guldkorn av sanning. Vi på Frihetssmedjan måste erkänna att exempelvis Alliansfritt Sverige ibland har riktigt bra poänger. Det betyder inte att vi är socialister här på Frihetssmedjan. Med helt olika åsiktsbakgrund går det ändå att i sällsynta fall hitta något vi är överens om, oftast av olika grundläggande skäl.

Det faktumet verkar antingen ha undgått Alliansfritt Sveriges skribent, eller så väljer de att ignorera normal logik för att kunna angripa någon de inte gillar. Tyvärr har detta blivit allt vanligare under senare tid på bloggen. Det som tidigare kunde vara relevant kritik eller åtminstone lite underhållande läsning där vänsterperspektiv fördes fram med hjälp av humor, har blivit till plumpa och nästan rabiata vinklingar för att underminera alla som inte bekänner sig till de rödgröna partiernas åsikter.

Som grannar i den digitala opinonsbildningssfären ser vi på Frihetssmedjan bekymrat på medan Alliansfritt verkar spinna sig själva ut från den relevanta fåran och in i den rättshaveristiska. Vi hoppas att de snart lugnar ner sig och försöker se på världen genom åtminstone lite mindre färgade och vinkelslipade glasögon.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: