Senaste nytt

AdLibris får en antisemitisk skrift att låta som en Dan Brown-bok

”Det har avfärdats som ett falsarium. Men stämmer det verkligen? Det finns även skrämmande likheter med Illuminaternas framtidsvisioner.”

Så står det i beskrivningen av en bok på AdLibris. Vad är det för bok? En ny thriller av mystikens mästare Dan Brown?

Sions Vises Protokoll på AdLibrisNej, det handlar om boken Sions Vises Protokoll. Skriften grundar sig på en satirisk text från 1864, riktad mot Napoleon, som sedan omarbetats i flera omgångar för att användas som ”bevis” för att judarna söker världsherravälde. Förfalskningen avslöjades 1921 och har flera gånger sedan dess bevisats vara just en förfalskning. Trots detta har den använts – och används tyvärr fortfarande – av nazistiska och andra antisemitiska grupper och individer för att motivera antisemitiska kampanjer eller våld.

AdLibris får det att låta som en bestseller i samma anda som DaVinci-koden. Det är långt ifrån sanningen och det är tragiskt att en förvisso viktig skrift marknadsförs som spänningsläsning. Vi kan bara spekulera i hur en beskrivning av Mein Kampf skulle se ut i samma AdLibris-anda (beskrivning för den boken saknas just nu på deras hemsida, som tur är). Kanske något i stil med följande?

”En refuserad konstnär kämpar mot onda maktstrukturer och konspirationer för att få upprättelse. Följ den missförstådde konstnärens idéer om en ny ordning i samhället i en spännande samtidsskildring från depressionens Tyskland.”

Nu väntar vi bara på att AdLibris pudlar, ändrar beskrivningen och ber om ursäkt. Vi räknar timmarna som det kommer att ta, med start… nu!


Uppdatering 1: Även Bokia säljer Sions Vises Protokoll med samma beskrivning.

Uppdatering 2: Personen som står bakom utgivningen av Sions Vises Protokoll på Lulu.com har en blogg på http://absurdien.blogspot.se, där hen bland annat skriver att ”Politisk korrekthet är bannlyst här” och gör tydligt att hen är en främlingsfientlig, antisemitisk konspirationsteoretiker. För att uttrycka det diplomatiskt, som det anstår varje seriös sida som Frihetssmedjan att göra.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: