Senaste nytt

FP Stockholm sätter Björklund på femte plats

Folkpartiet i Stockholms län har tillkännagivit resultatet i sitt provval till riksdagslistan. I det framgår att Birgitta Ohlsson ligger i topp, med partiledaren Jan Björklund som god tvåa. Åtminstone om man räknar antalet som har dem som förstahandsval på listan. Räknar man ihop första- och andrahandsvalen hamnar partiledaren på en föga smickrande femteplats, efter Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag, Maria Arnholm och Barbro Westerholm.

Utan att ha gått igenom samtliga provval i varje riksdagsparti någonsin, är det sannolikt i det närmaste unikt att en partiledare inte toppar resultatet i ett provval. Åtminstone inte om partiledaren står utan utmanare – vilket en annan nyhet idag berättar att Jan Björklund gör, då en enig valberedning föreslår honom för omval som partiledare.

Det enda sättet detta kan tolkas är att partiet vet att det är dumt att välja en ny partiledare med mindre än ett år kvar till valet och att ingen därför velat utmana den sittande partiledaren. På samma sätt är det svårt att tolka detta på annat sätt än att Jan Björklund avgår så snart det går efter valet 2014. Det har också Folkpartiets medlemmar i Stockholm insett och visar nu vem de vill se som ny partiledare. Med tanke på den kritik som framförts om batonger och bristande liberalism sedan Björklund tog över rodret, går det också att med lite god vilja tolka det som att liberalismen är på väg att åter vinna mark i Folkpartiet, åtminstone i Stockholmsområdet.

%d bloggare gillar detta: