Senaste nytt

Flyktinghem, utvisningar och kampen om fri rörlighet

Det ska byggas ett nytt flyktinghem i  Säro utanför Göteborg. Flyktinghemmet ska vara till för ensamkommande flyktingbarn från krigsdrabbade länder. I min mening borde mer sådant göras; det är svårt att tänka sig hur vardagen är för ett barn vars föräldrar är döda, ens hem uppbränt och det enda man har är kläderna på sin magra kropp samtidigt som man slussas runt mellan olika länder.

Men alla är inte lika glada. På Facebook startade man snart en grupp för att motarbeta flyktinghemmet: “NEJ till flyktinghem i SÄRÖ”. Men det var inte slutet på det hela. I kampen om människovärde, rättigheter och fri migration startade Felix Martinsson en sida i syfte att försvara flyktingförläggningen. Sidan går att gilla här. Sidan fick snart stor uppmärksamhet och har bara på ett par dagar nått över 700 likes. Många positiva reaktioner kan ses på sidan och Martinsson medverkar i torsdagens upplaga av Kungsbackaposten i ett reportage om sidan. Det är tråkigt att rasismen och främlingsfientligheten är så pass stark är tråkigt men eldsjälar som Felix livar upp även de mörkaste dagarna.

Jag ringde upp Felix för att kommentera händelserna och Felix svarade med stor entusiasm och oerhört engagemang. Flyktinghem

Frihetssmedjan: Varför startade du sidan och vad är vikten av ett flyktinghem i Särö?

Felix: För att jag läste förslaget och såg en tråkig respons från många som bodde i området och då ville visa att vi är många som är positiva till hemmet. Det är viktigt både av frihetliga skäl, om vi själva vill kunna resa och bo var vi vill ska vi även låta andra göra det, men även av humanitära skäl. Att låta krigsdrabbade barn inte få komma till en så rik kommun som Kungsbacka är inhumant.

Frihetssmedjan: Vad tror du om den främlingsfientliga utvecklingen i Sverige?

Felix: Många är negativa men jag är tvärtom positiv. Forskning visar att attityden till flyktingar och invandring blir allt bättre och politiken har även den blivit allt mer liberal, kanske framför allt genom migrationsöverenskommelsen.

Felix Martinsson. Foto: Per Pettersson.

Felix Martinsson. Foto: Per Pettersson.

Felix Martinsson är positiv rörande utvecklingen om fri rörlighet i världen. Men det finns ändå hemska exempel att tillgå. Härom dagen läser vi i DN om Borumandi Kalahroudi, en man från Iran med fyra döttrar och en död hustru i Sverige, hotas nu att tvingas lämna Sverige. Han ska utvisas till Iran och det är omöjligt att komma runt lagen. Invandrare som har bott länge i Sverige kan på intet vis få hit sina gamla, sjuka föräldrar, även om de står för försörjningen. Det tyder på en stor brist i de annars fria reglerna kring migration. Det enda sättet för Kalahroudi att få stanna är att söka asyl, men det är sällan man lyckas med det.

“I Teheran blir vår pappa alldeles ensam, säger dottern Maryam Borumandi till DN.”

DN granskade 40 av de ansökningar för att stoppa tvångsutvisningar som gjordes förra året för personer över 80 år. Vad som följer är avslag efter avslag efter avslag. Det var endast fyra tvångsutvisningar som stoppades på grund av ålder och sjukdom.

andreas [at] frihetssmedjan.se

 • snobben

  Människan ser allt som är olikt det vanliga som hotfullt. Det behöver inte vara ett flyktingboende. Vi protesterar även om behandlingshem, fängelser och dementa bor för nära. Vi kan ju drabbas och bli indragna i något hemskt, fruktansvärt, som att någon försvinner tillfälligt eller inte hittar hem.

 • snobben

  I vad som gäller utvisningar och avslag tror jag ibland på att vi inte är förankrade i verkligheten. Vi är så självständiga att vi knappast behöver anhöriga själva. Krig vet vi inte vad det är i verkligheten.

 • snobben

  Att flyktingar ska gå till fots mellan tågstationer och städer med barn, gamla sjuka är inte klokt, hur långt som helst. Samt med polisbilar körande fram och tillbaka längs med där dom går. Vi har hur många bussar som helst, samt tomma leveransbilar efter vägar. Bra att vi fördelar och sätter ner foten hos EU. Att det är civila mest ungdom som bär dit madrasser och sovsäckar, kläder för att kunna sova på betonggolv.
  Alla dessa tillfälliga platser, ständiga nya ibland vilseledande förflyttningar.
  Alla barn som inte förstår orsak. Varför nyttjas inte tomma campingstugor, sommarstugor, tomma lokaler för normal återhämtning innan nya direktiv blir klara.
  Dom som behandlas som boskap. Allt som delas ut lämnas på plats, ett obegripligt slöseri både i energi och hantering samt nya som ständigt lägger ner sin kraft, fritid
  och lönekostnader. Konstigt att dom inte blir stämplade i pannan istället för snabb
  leverans.! Samma sak med romer som handgripligt kastas ut från tillfälliga boenden.
  Som om kriget i Syrien hände nyss, och som om Rumänien inte fått 34 miljarder för att
  lösa situation på plats. Inte vettigt att inte ha någon ekonomisk planering eller bevakning alls. Att dessutom tillåta öppna gränser utan någon som helst planering i hur gemensamma regler ska styra och bevaka det. NU I MODERN TID RIK PÅ ERFARENHETER.

%d bloggare gillar detta: