Senaste nytt

Emil: dödsoffer i polisens övervåld

När 32-årige Emil hittades vid en busshållplats var han så drogpåverkad att han inte gick att förhöra, lik förbannat arresterade polisen honom och låste in honom i en fyllecell. I det tillståndet skulle han ha förts till sjukhus. Vid frukost hittades han nämligen död.

Det var i mars tidigare som Emil Broberg hittades liggande på gatan vid en busshållplats. Han kunde inte kommunicera med polisen och var påverkad av flera narkotiska preparat. Emil hade sen länge drogproblem och enligt de rättsmedicinska bedömarna dog han av plötslig hjärtdöd, men att bland annat höga halter narkotika kan ha bidragit till hans död. Polisens övervåld är oförståeligt och oacceptabelt. Emil skulle körts till sjukhus.

Emils föräldrar. Jan och Kristine. Foto: SVT.

Emils föräldrar. Jan och Kristine. Foto: SVT.

Vi väljer att lita på institutioner som polisen. I fallet med Emil skulle de ha hjälp honom, inte straffat honom. Hans brott hade inga offer. Istället blev Emil ett offer för polisens slarv och oansvariga beteende. Det här är inte det enda fallet. Behandlingen av narkotikapåverkade personer har ofta en särställning i polisens ögon. Vänner till mig blev påverkade av cannabis i högstadiet tagna till polisen utan någon direkt vård. I stället satt de separerade och fick vänta på sina föräldrar. Man får säga vad min vill om bruket av narkotika, men behandlingen är fel. Ska narkotikapåverkade individer ha någon behandling är det en medicinsk sådan, inte någon vedergällningen för deras ”brott”.

Jag förstod inte varför de inte hade kört honom till sjukhuset, och kollat innan man åker till arresten om man hittat någonting, säger Jan Broberg, Emils far, till SVT i en intervju. Vi på Frihetssmedjan undrar förstås samma sak. Ett par föräldrar har förlorats sin son. Ett samhälle har förlorat en god individ. Vi hoppas på skärpning hos polisen. Ett sådant här fall är ett för mycket.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: