Senaste nytt

Reflektioner på Centerpartiets stämma

Centerstämma i veckan. Annie Lööf talade kaxigt när stämman invigdes och avfärdade all kritik om att liberalism och stadsliv inte går att förena med en politik som värnar om landsbygden. Samtidigt har Centerpartiet gjort många beslut om en mer progressiv och liberal politik. Ståndpunkt för legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap antogs till exempel. Debatt om att avskaffa alkoholmonopolet fördes också, även om detta röstades ner med stor majoritet fanns det stöd för det inom ungdomsförbundet, CUF. Men även om partiet generellt blir mer liberalt menar somliga att det finns en skillnad mellan något mer traditionella partister och radikala ungdomar. Allt är alltså precis som det ska vara, mellan parti och ungdomsförbund.

felixxx

Felix Martinsson i talarstolen. Kampbroder och centerpartist.

Man märker att partiet blir allt mer liberalt. Inför idéprogrammet pratades det mycket om partiet inte skulle ställa sig bakom den fria invandringen och att en liten liberal grupp kört över men samtidigt gick vi längre än partistyrelsen och fick igenom att man nu kan söka asyl direkt på svenska ambassader utomlands, säger Felix Martinsson, kampbroder och styrelseledamot CUF Halland, till Frihetssmedjan.

 

Martinsson menar samtidigt att klyftan mellan de mer utpräglade liberalerna i ungdoms- och studentförbundet och Stockholmare är tydlig, speciellt i retorik och profilfrågor. Ekonomidebatterna under stämmans gång, som i övrigt fortsätter till söndag, har handlat en hel del om gruvor. Detta är, enligt Felix Martinsson, något som är främmande för många unga i partiet. Han menar att det är något egendomligt att lägga fokus på en fråga som många har svårt att relatera till.

Någon annan som är starkt positiv till partiets utveckling och stämmans utfall är Hannes Hervieu, ordförande för Centerstudenter. Han tror att Centerpartiet utan tvekan har möjlighet att göra ett bra val nästa år. Hervieu menar att det är bra att man lägger fokus på en tydlig arbetslinje.

Hannes och Per

Hannes Hervieu till höger, tillsammans med riksdagsledamot Per Åsling

Jag är övertygad om att det kommer gå bra i valet, våra idéer och politik för framförallt jobben är tillräckligt bra för att mångdubbla vårt stöd, säger Hannes Hervieu till Frihetssmedjan idag.

Det är glädjande att vi stärkt vår jobbskaparlinje med flera bra förslag, bland annat att vi kommer gå fram med krav på ytterligare sänkta kostnader för att anställa, tillägger han.

Hannes lägger stor tyngd på bostadspolitiken och menar att en tydligare ställning för marknadshyror är positivt.

En av de största striderna hittills har varit på bostadsområdet. Centerstudenter drev med bland annat Cuf hårt att vi ska gå mot marknadshyror. Nu fick vi en skrivelse som är att C vill se större marknadsinslag på hyrorna. Vi hade hoppats att stämman ville gå hela vägen, men att det nu finns ett borgerligt parti som på allvar nu vågar prata om problemet med hyressättningen. Centerpartiet behöver tydligt driva på i förhandlingar med Attefall, han gör för lite, säger Hervieu.

 

Frihetssmedjan önskar centerpartisterna att lycka till med stämman och hoppas på en fortsatt liberal utveckling.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: