Senaste nytt

Demokratins dag – 11/9

Bomber smäller av och skottsalvorna viner till doften av krut och ruttnande lik. Medan barn separeras från sina föräldrar och tusentals förtrycks, förföljs och drivs till flykt firar Syriens tyranniska ledare sin födelsedag… 47 år fyller han till och med. Inte dåligt pinkat av en trähäst. Men det är inte bara den antidemokratiska och ofrihetlige al-Assad som får möjlighet att fira idag. Vi kan snabbt flytta oss från Syrien till USA, 12 år tillbaka i tiden, till New York.  Jag behöver förmodligen inte ens nämna terrordåden på World Trade Centre, 2001. Sist, men inte minst, måste vi ju självklart också röra oss mot vårt eget land, Sverige. För precis 10 år sedan idag mördades utrikesminister Anna Lindh, på NK, i Stockholm. Hon knivhöggs till döds. Utan förbehåll. 11/9 verkar vara ett olycksdatum, även om jag inte är mycket för skrock.

hämta

Vad sammanfattar då alla dessa händelser, som vi ändå betraktar som så fruktansvärda? De kan på ett eller annat sätt länkas till att de är ett hot mot demokratin, och friheten. al-Assad är en förrädisk diktator som har fått sitt egna folk att starta uppror mot honom, ett uppror för friheten som har kostat många oskyldiga människor livet. Osama Bin Laden var, och Al Queda är, aktörer för islamism och ofrihet. Slutligen var mordet på Anna Lindh för tio år sedan i sig ett hot mot det politiska engagemanget. Det är sorgligt, och skrämmande, att man inte ska kunna spatsera på stadens gator, som minister, tjänare av landet, utan att utsättas för dödshot. Alla tre företeelse motverkar på var sitt håll demokratins fundamentala byggstenar.

Både Anna Lindhs mord 2003 och attentaten på tvillingtornen i New York 2001 minns jag som om det vore igår. Jag var självklart väldigt liten när det hände. Men jag minns fortfarande känslorna av förtvivlan och sorg när min föräldrar förklarade för mig vad som egentligen hänt. Känslorna reflekterade något jag inte kunde ha förstått, eller i alla fall inte greppat helt och hållet; medmänniskors död och de stora hot mot demokratin som finns runt omkring oss.

hämta (1)

11/9 år 2013 verkade för min egen del inte ta någon särskild vändning i det onda mönstret. Tidigt imorse blev jag rånad på Spårvagnen, på väg till skolan. Det var en riktigt dålig dag att bli rånad också. Jag hade planerat en hel del inköp i eftermiddag och hade 2000 i kontanter på mig. Men i kontrast till konflikten i Syrien är det ingenting. I Syrien förlorar människor livet, varje dag. De förlorar släktingar, nära och kära. Jag borde känna mig lyckligt lottad egentligen. Och det gör jag.

Avslutningsvis skulle jag vilja påpeka att vi verkligen borde förändra 11/9 till det bättre. Detta borde vara ett datum för att fira och hylla demokratin, inte tvärt om. Låt oss därför åberopa demokrati och frihet detta datum, under åren som ännu är att komma!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: