Senaste nytt

Kolla, vad sjukt många dumma argument!

I en artikel i Aftonbladet tidigare idag klagar man på att antalet apotek som finns i centrala Stockholm är alldeles för många. 18 butiker, under 60 minuter, hinner man besök. Horribelt, tydligen. Men stort utbud på återförsäljare till mediciner kan väl omöjligtvis vara ett problem? Jodå. Aftonbladet förklarar.

– Det kan vara svårt att få alla apotek att gå runt när de ligger så nära varandra, säger Carina Jansson, vd för Farmaciförbundet, till Aftonbladet i en intervju.

Men har Aftonbladet helt förbisett marknaden och marknadsekonomins kanske mest grundläggande fundament? Konkurrensen. Konkurrens är positivt. Och skulle apotekkedjorna inte tro på idén om att öppna så pass många apotek så nära varandra så skulle de väl knappast satsa på det. Samma sak går att säga om klädbutikskedjor, eller om snabbköp, bokaffärer, kaféer ja, vad som helst.

default

Valfrihet om vart man får gå och köpa sina mediciner är av högsta vikt i ett gott samhälle. Konkurrensen håller kvalitén uppe och priserna nere. Visst vinner företagen på att konkurrera, men om något apotek inte överlever, ja, då förlorar de på marknadens spelplan. Att faktiskt vara beredd på att förlora kanske är en viktigare del i marknadens spel än möjligheten att vinna. Aftonbladet skapar ett problem som inte finns. Det är uppenbart att privatiseringen har givit större kvantitet, men kvantiteten är inte oförenlig med kvalité.

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening har däremot en lite mer sund syn på saker och ting.

– Det låter fantastiskt bra att man hinner med så många apotek på kort tid, säger han till Aftonbladet.

Apotek Härtat, ett privat apotek.

Apotek Hjärtat, ett privat apotek.

Frihetssmedjan instämmer och hoppas innerligt inte bara på fler, men också bättre, apotek, inom åren som ännu är att komma. Låt marknaden leda vägen för en bättre värld, med företagsamhet och mångfald!

 

 

 

andreas [at] frihetssmedjan.se

 • Krister Renaud

  Även om Aftonbladet missar en del så gör ni det med. Trots att regeringen HÖJT priserna för att apoteken ska gå runt så klagar de på att ersättningen är för låg. Lägre priser är inte ett resultat av apoteksreformen utan tvärtom.

  Receptbelagda läkemedel är inte vilken marknad som helst. Det går inte att med olika knep få kunderna att öka användningen utan mängden är fast. Det innebär att lagren måste minskas på varje apotek jämfört med förut.

  Sedan har regeringen gjort ett jättemisstag med generikareformen där man på planekonomiskt vis bestämmer vilken leverantör som ska användas varje månad vilket bidrar till att försämra lagersituationen ännu mer då ingen vill ligga på lager över ett månadsskifte.

  Ytterligare en miss är att varje apotekskedja har sitt eget system för delbetalning vilket drabbar de som inte har råd att betala fullt belopp när de handlar medicin.

  Man har heller inte tänkt igenom hur man ska säkerställa tillgången på apotek i glesbygd. En smart lösning hade varit att införa en avgift för att driva apotek som går till en fond som hjälper till att bekosta apotek i mindre orter.

  Tanken bakom reformen var säkert god, men genomförandet är riktigt uselt.

%d bloggare gillar detta: