Senaste nytt

Ett öppet brev till Stockholm Pride

Hej Stockholm Pride.

Vi på Frihetssmedjan skulle vilja prata med er om en sak. Frihetssmedjan står för en liberal syn på samhället och dess invånare. Vi tycker att ni gör ett bra jobb för mänskliga rättigheter.

I år fick vi dessvärre ingen pressackreditering av er så det blev ingen bevakning från oss i år. Men vi tänkte gå igenom en sak som kom upp som en diskussion av detta, nämligen inträdet till festivalen.

Varje år uppstår diskussionen om för vilka Pride är till för. Det är en grund och botten vettig diskussion men kanske med fel fokus. Vår åsikt är att Pride bör vara det deltagarna gör det till, det måste finnas plats för både det kommersiella och det ideella, det seriösa och det tramsiga och det glamorösa och det allvarliga. Det ena utesluter inte det andra. Dock bör ett Pridefirande inte ta partipolitisk eller ideologisk ställning utan fungera främst som ett paraply och en arena vars enda agenda är mänskliga rättigheter.

Det vi dock ser som ett problem är det pris som festivalen går på, sett till inträdet. När en veckobiljett kostar nära 1500 blir det hela till en uteslutande inkomst fråga där bara vissa grupper kan komma in i parken och så vidare. Samtidigt behöver Pride vara en säker plats för de som kommer dit så att ha öppet och gratis som i fallet med Kungsträdgården riskerar att bli som det blev, heterosexuella grabbgäng på queersafari.

Men, vi vill istället komma med förslag på hur ni kan göra till nästa år (förutom att ge oss pressackreditering).

* Man kanske bör överväga att ha gratis inträde för unga. Detta genom att man då måste anmäla sig på hemsidan och sedan hämta ut bandet på tex Riksteaterns lokaler i Hallunda (eller liknande ansträngning)

* Nu inför svenska caféer att du kan köpa kaffe och ha en innestående, så att någon som inte har råd eller pengar på sig kan få. Kanske kan det vara en modell att pröva?

Med dessa enkla tips önskar vi er lycka till med nästa års Pride.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: