Senaste nytt

Korkad byråkrati kan leda till utvisning

Raul är 7. Billur 9. De är flyktingar från Azerbajdzjan och fick komma till Sverige då deras föräldrar inte kunde ta hand om dem, på grund av psykisk sjukdom som hade lett till misshandel och hedersvåld. I Sverige har de levt nästan hela sina liv, två och ett halvt år av dessa hos en fosterfamilj utanför Falun. Här bor de tryggt och säkert, väl integrerade i det svenska samhället. Men nu ska de utvisas.

BILLURRAUL04

I maj förra året beslutade Migrationsverket att de båda skulle utvisas till Azerbajdzjan, trots en LVU-utredning som pekade på att en eventuell hemresa skulle innebära direkt livsfara för barnen. För att citera utredning:

Föräldrarna har i samtal med socialtjänsten och psykiatrin uttryckt att de vid en eventuell hemresa inte kommer ha något annat val än att ta sina och barnens liv.

Men efter att fallet uppmärksammats i media bromsade Migrationsverket processen. Man konstaterade i oktober att ny information från Socialtjänsten inneburit att man varit tvungen att bromsa processen, men nu har man alltså beslutat att ändå verkställa utvisningen. Migrationsverket skriver i sitt beslut:

Omständigheten att föräldrarna har uttalat hot om att de vid en utvisning kommer att begå utvidgat självmord innebär inte enligt Migrationsverket att det föreligger medicinska hinder mot utvisning.

Nästa del i processen blir att sätta barnen på ett plan till Azerbajdzjan och låta de Azerbajdzjans myndigheterna hantera det. Detta trots att barnen inte talar azerbajdzjanska eller är integrerade Azerbajdzjans kultur; de har bott och växt upp i Sverige, nästan hela sina liv. Men fosterfamiljen i Sverige och barnens ombud, Arvid Danielsson, är fast beslutna att inte låta barnen fara iväg till Azerbajdzjan.

– Det är helt sjukt. De slits upp från den enda trygghet de någonsin känt för att placeras på ett barnhem i ett land där de inte ens talar språket, säger fosterfamiljsmamman Lisa Breiting till Aftonbladet, i en artikel idag.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: