Senaste nytt

Irland går mot friare abortlag

ireland-3
Bild: National Post

Idag genomfördes en omröstning i det irländska parlamentet som lagstadgar den praxisändring som gjordes 1992. Med ändringen ska kvinnor som riskerar sitt liv, också genom självmordsbenägenhet, tillåtas göra abort. Debatten har pågått länge, och en faktor som påverkat den är Savita Halappanavar som förra året avled efter att ha nekats åka utomlands för att göra abort. Halappanavar nekades att få göra abort på ett irländskt sjukhus, trots smärtor, med förklaringen att ”Irland är ett katolskt land”.

Lagändringen är ett steg mot en friare abortlag, men ännu är det långt kvar. Gruppen TMFR, som verkar för kvinnors rätt till abort, uttryckte besvikelse över att fall där barnen riskerar att dö efter födseln inte inkluderas enligt lagförslaget. Föga förvånande är även abortmotståndare upprörda över beslutet. Europaministern Lucinda Creighton, som ansetts vara en potentiell framtida partiledare för partiet Fine Gael, avgick efter att ha röstat nej till ändringen. Andra motståndare har protesterat utanför parlamentet.

Varje steg mot en bättre, liberal lagstiftning är viktigt. Att kvinnor vars liv beror på om de får göra abort eller inte nu har rätt till det är ohyggligt viktigt. När irländska kvinnors enda möjlighet att genomföra en abort är att vara rika nog att kunna resa utomlands är varje lagändring som breddar handlingsutrymmet av stor vikt. Viktigt att minnas är också att antiabortidéer inte bara florerar i katolska länder, utan även på vår egen fastutrapp. Låt oss inte glömma att Irland är långt ifrån framme vid målet, nämligen att vilken kvinna som helst ska ha rätt att göra vad hon vill med sin kropp.

sara [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: