Senaste nytt

Frihandelsavatal kan vara början på ny trend

obama-460_1378824c

Idag samlas delegater från EU-komissionen och Obamaadministrationen i Washington för att diskutera vad som kan komma att bli ett av världens största frihandelsavtal, förutsatt att man kommer överens. Men frihandelsavtalet kommer inte bara att bli världens största, utan också världens viktigaste. EU-komissionen hävdar emellertid att det möjliga frihandelsavtalet med USA kan komma att ge 400 000 nya samt öka handeln mellan de två handelszonerna med 50%.

globalization-hands-pic

Att frihandelssamtal mellan EU och Japan har inletts är positivt. Att man nu gör samma sak med USA är fantastiskt glädjande. EU har länge medförd många positiva effekter, såsom en fri inre marknad men också saker som fri migration inom EU. Problematiken med den europeiska unionen har varit ofriheten utåt, såsom tullar och reglerad migration. Att man nu sakteliga försöker bryta dessa regleringar i strävan mot en friare marknad och union är glädjande, och ett helt nytt spår, i kontrast till tal om ökad centralisering.

Stor problematik återstår fortfarande. Tullar mot afrikanska jordbruksproducenter förblir, och håller tusentals människor i fattigdom. Det här är i vilket fall ett steg på vägen i strävan efter ett friare EU och kanske en start på en ny trend i både EU och USA.

 

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: