Senaste nytt

Förtroendet för Arbetsförmedlingen rasar ytterligare

SvD rapporterar att förtroendet för Arbetsförmedlingen rasar ytterligare, från en redan låg nivå. Redan förra året rapporterade Frihetssmedjan från Almedalsveckan att förtroendet för Arbetsförmedlingen var rekordlågt. På ett år har det sjunkit ytterligare, från minus 21 till minus 27. Det är också det största förtroendetappet för någon myndighet.

Siffrorna är egentligen inte förvånande. Arbetsförmedlingens roll är inte längre att förmedla arbeten utan att kontrollera så arbetssökanden gör vad de måste för att få uppbära a-kassa eller andra stöd och bidrag. Det sker också många stormöten där det förklaras tydligt vilka bidrag som finns, hur dessa ska sökas och vilka krav som finns för att de ska beviljas. Men att matcha arbetssökanden mot relevanta jobb eller att hjälpa arbetssökanden att komma in i de nätverk de behöver för att kunna få ett arbete, det är inte att tänka på.

Med största sannolikhet kommer Arbetsförmedlingens förtroende att rasa ytterligare, så länge inte myndigheten gör skäl för sitt namn och börjar jobba mer som ett bemannings- och rekryteringsföretag och mindre som en sträng och byråkratisk kontrollinstans.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: