Senaste nytt

Floskelbingo med Reinfeldt

1251645193

Bild: GP

Makthavare.se tycks helt ha släppt Floskelbingot som de publicerade under politikerveckans första dagar. Frihetssmedjan misströstar dock inte utan fortsätter att spela med sina egna bingoord. Gårdagens bingo involverade en klunk varje gång statsminister Fredrik Reinfeldt sa eller nämnde Splittrad opposition, Sverigevänner, Arbetslinjen, Jag har mött/träffat…, Jag har pratat med…, Regeringsalternativ, Fridolins förskola och Vanliga människor.

Det märktes snart att Frihetssmedjan hade missat talets mest essentiella ord, nämligen ”unga”. Reinfeldt pratade förvisso i vanlig ordning om jobb, men la ett stort fokus på just ungas jobb. Han talade om handledarstöd som ett sätt att kombinera jobb och utbildning . Just den delen av talet fick sin upptakt redan innan Reinfeldt ens äntrat scenen, när MUF:s ordförande Erik Bengtzboe plockade upp ”oförberedda” personer ur publiken för att låta dem berätta om ”mitt första jobb”. Att arrangemanget inte var spontant märktes tydligt; de tre som fick komma upp berättade alla om ”vanliga” arbetarjobb, troligtvis för att stärka bilden av Moderaterna som arbetarparti. Apropå de unga som enligt SCB:s statistik är arbetslösa menar Reinfeldt för övrigt att den är missvisande och att merparten av de mellan 15 och 24 år som är utan arbete istället studerar.

Reinfeldt var oerhört trygg på scenen och talade utan manus. När några personer från Svenskarnas Parti vid talets början skrek kritiska raor väntade han lugnt ut dem och sa sedan ”jag återkommer till det”. Och det gjorde han, med besked. Framåt talets mitt började han tala om demokrati och fred ur ett historiskt perspektiv, och hela publiken anade nog att behandlingen av Sverigedemokraterna var under uppsegling. När Reinfekdt, efter att ha hållit en något sömnig historialektion, började tala om partier som kommer hamna i respektive utanför riksdagen tänder han till ordentligt. Han skanderar högt att av de åtta partier som idag sitter i riksdagen ska ett inte längre få vara med, och publiken jublar när han tydligt meddelar att ett samarbete med SD inte finns på kartan. Strax innan hade han dessutom försökt lugna de som tvivlar på att delar av Alliansen kommer klara fyraprocentsspärren, genom att (återigen, gäsp) peka på historien som visaratt det är vanligare att partier tillkommer än faller bort. Hur många som efter detta känner sig trygga är oklart, när Demoskops senaste undersökning visar att Kristdemokraterna och Centern ligger på 3 respektive 3,2 procent.

Det sista anförandet var ägnat åt oppositionen. Otippat nog började Reinfeldt med att berömma Sahlin och hennes tydliga ideologiska ståndpunkter, varefter han vände sig mot Löfven, Vänsterpartiet och Miljöpartiet (ja, dörren är definitivt stängd). Han anklagade oppositionen för att inte ha förberett sig inför valet och, liksom tidigare, att de inte erbjuder ett regeringsalternativ.

Sett från floskelbingot var talet i vissa delar förutsägbart, sett utifrån talets huvudämnen (jobb och oppositionen). Bingot resulterade i och för sig bara i tolv klunkar, vilket är det lägsta antalet hittills, varav åtta på Arbetslinjen, en på Jag har oratat med… och tre på Regeringsalternativ. Han tycks ha frångptt santalen med vanligt folk och istället riktat in sig på att övertyga i jobbfrågan och tagga igång nästa års valrörelse. För taggad, det var Reinfeldt. Den trötthet som vilat över honom på sistone var som bortblåst. Frågan är om denna nytändnibg kan vinna tillbaka de tappade väljarna.

sara [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: