Senaste nytt

Floskelbingo med Lööf

downloadfile-1

Bild: Dagens Nyheter

Näst sist ut i Frihetssmedjans floskelbingo var Centerpartiets Annie Lööf. Gårdagens bingo genererade klunkar varje gång Lööf sa eller nämnde Hela Sverige ska leva, Småföretagare, Grönt, Hållbarhet, Satsning och (dagens bubblare) Avgå alla, bli bönder!

Innan talet spelade en coverorkester på Almedalens scen, och när de framförde Håkan Hellströms ”Ramlar” var det både en och annan på Twitter som skämtade om att Centern var rädda för att ramla ur riksdagen. Den associationen verkade dock gå Centerns ungdomsförbund helt förbi, för under hela upptakten dansade de obekymrat runt framförscenen och i publiken. Förra året gjorde de likadant, med den skillnaden att de efteråt slog sig ner och nästan somnade. I år var det dock andra bullar som gällde.

CUF hade nämligen all anledning att jubla igår, vilket de också gjorde. Lööf tog i från tårna och lyckades prestera ett väldigt solitt tal. Hon inledde med att jämföra politiken med färger och tog kraftigt avstånd från politikens gråskalor. Sedan gled hon vidare till att tala om Alliansen och deras fina korvgrillargemenskap i Maramö samt att denna resulterat i flera arbetsgrupper. Hon passade i sammanhanget på att peka på att det inte finns någon liknande gemenskap i oppositionen. Då mer än någonsin stod det klart att Alliansen kommit överens om att rikta full kritik mot denna oppositionens tydligaste svaghet, nämligen dess splittring.

Lööf fann en god balans mellan att peka på vad regeringen redan uppnått och vilka mål Centern har för framtiden. På det viset lyckades hon visa att C är handlingskraftigt och uppnått en del mål, men inte för den sakens skull blivit visionslösa utan har fler idéer på hur Sverige kan bli bättre. Det var också vad hon sa i nästa andetag; som politiker får man aldrig bli nöjd utan måste ständigt finna nyuppståndna utmaningar och ta sig an dem.

Likt tidigare talare tog hon kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna. Det som var nytt för veckan var att hon hade en annan infallsvinkel. Istället för att ryta som Reinfeldt eller berätta snyfthistorier om krigshärjade platser i Björklundsk anda valde hon att peka på var felet i Åkessons resonemang ligger, nämligen i förståelsen för att Sverige i sin invandringspolitik måste hantera behovet vi har av tillströmning på människor i kombination med visad solidaritet med flyktingar från krigshärjade områden. Lööf formulerade det hela ganska fint: ”Jimmie Åkesson är rädd för att folk ska vilja komma hit. Jag är rädd för att de inte ska vilja det.”

Givetvis skulle det även pratas om jobb. Inför den här delen av talet började Lööf plocka upp en massa saker som skulle symbolisera de löften hon tänkt ge sina åhörarare. Lite otacksamt kan man tycka, med tanke på att en stordel av publiken knappt såg scenen. En planta fick symbolisera jobben, eller något helt anbat vilket hävdades av de mer drogliberala i publiken, en kompass stod för landsbygden och en barnmatsburk för förbud mot farliga kemikalier. När kemikalierna började dryftas tröttnade nog många, mindre miljöintresserade lyssnare, så det var ett lättnad när Lööf avslutade med en sista fråga till Socialdemokraterna om vad de verkligen vill, samt myntade Centerns senaste målsättningar: grönare, friare, företagssammare.

Det samlade intrycket av talet är att Lööf gjorde ett gott dagsverke när hon försökte framställa mer miljö- och klimatrelaterade frågor i mer liberal dager (om ordet frihet hade varit en av flosklerna ibingit hade vi inte kunnat skriva den här artikeln idag), samt flyttade de jobbfrågor många liberala anhängare intresserar sig för ut på landet och till glesbygden. Det är tydligt att Lööf vill sammanföra sitt parti efter vårens idéorogransdiskission, och igår kom hon sannolikt en bit på vägen. Talet hölls i en lugn takt med stark stämma, men avbröts alldeles för ofta av ett oräkneligt antal konstpauser. Hon hade mycket bra att säga, men stundtals tappade åhörarare nästan tråden på grund av dessa många pauser som var så korta men ändå aldrig tycktes ta slut.

Talet innehöll inga större nyheter, vilket gick igen i floskelbingot som gav nio klunkar: två på Småföretagare, två på Hållbarhet och fem på Grönt. Att Centern vill bli Sveriges nya miljöparti råder inget tvivel om.

sara [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: