Senaste nytt

Floskelbingo med Fridolin

2901070_570_321

Bild: Sveriges radio

Igår var det Gustav Fridolins tur att beträda Almedalsscenen och föra Miljöpartiets talan. Frihetssmedjan stod redo att, liksom under veckans tidigare dagar, spela Makthavare.se:s floskelbingo. Till vår förskräckelse upptäckte vi att inget bingo publicerats i tid till talet. Frihetssmedjan var dock inte sena att skriva ihop ett eget,vilket resulterade i ett bingo där man fick ta sig en klunk av valfri vätska så fort något av orden Papperslösa, Lärare, Koldioxid, Alliansen, Lokalt försvar eller Klubba säl sades eller nämndes, respektive varje gång Fridolin ställde sig en Retorisk fråga.

En av anledningarna till att den här texten skrivs idag är att undertecknad först fann talet tämligen intetsägande. Det stora temat för talet var skolan och lärarnas situation, men trots att ämnet tog upp en större del av talet kändes det spretigt och osammanhängande. Fastän skolan ofta var huvudämnet nämndes så många olika problem som inordnades i så många olika kontexter att det lät som att han talade om helt andra saker.

Vidare använder sig Fridolin av värderingar som röd tråd. Detta gör han på ett tämligen snyggt sätt och det är riktigt roligt eftersom partipolitiken gott kunde ha en extra släng av just det. Han talar om att politik inte bara kan utövas efter objektiva sanningar utan måste strömma från övertygelser och ett ideologiskt fundament. Emellertid är även det här ämnet uppdelat i allt för många olika kontexter, och till och med den röda tråden blir spretig.

I stort håller jag med Totte Löfström i hans analys av talet. Det var snyggt skrivet och hade många taktiska knep, såsom nutidsassociationer (Big Bang Theory) och kreativa jämförelser (han spann vidare på Hägglunds spelliknelse från i söndags). Han var också taktisk när han valde att prata en del om EU och europaparlamentsvalet, liksom för att redan nu upplysa om detta och dess betydelse. Han har dock få konkreta förslag, och han envisas med att upprepade gånger göra reklam för olika senminarium. Oberoende av floskelbingots konsekvenser blir man snabbt uttråkad. Han drämmer också iväg en rejäl Gotlandsflirt och passar på sedvanligt oppositionell anda på att peka ut en hoper fel Alliansen gjort och kommer göra, däribland nedskärningar i kommunanslaget.

Det som sjunker in mest efter Fridolins tal, utöver ideologifokuset, är hans jämförelse av ekonomiska skulder och klimatskulder. I dagens Sverige, som är så präglat av program som ”Lyxfällan” och andra sorgsamma historier om kreditmissbruk ter sig liknelsen av klimatskulden tagen på kredit på ett kreditkort utställt på våra barn alldeles påtagligt verklig.

Floskelbingot resulterade i 24 klunkar, varav nio på Lärare, en på Koldioxid och 14 på Alliansen.

sara [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: