Senaste nytt

Floskelbingo med Björklund

2389568_520_292-1

Bild: Sveriges radio

I väntan på att anteckningarna (alla tämligen svårlästa av uppenbara skäl; Sjöstedt gillar sina floskler) från Vänsterpartiets tal ska omsättas i text tog Frihetssmedjan igår sig an Folkpartiets Jan Björklund. Kvällens bingo bestod av orden Legitimation, Omtag, Jag är liberal, NATO, Euro och Batong. Givetvis hade bingot gett fler utslag om vi slängt med ord som skola, utbildning, Europa och liberal. Det hade dock blivit lite för enkelt, varför vi valde något mindre generella ord.

Björklund öppnade med en målande beskrivning av sommarkvällen och upplyste publiken om Visbys historiska betydelse som handelsstad. Det kan uppfattas som trist att inleda på ett sådant sätt, varför politikerna föredrar att tala om svunna tider när nutiden erbjuder betydligt mer relevanta företeelser att reflektera över för en politiker är en gåta, men det var dessvärre det roligaste som hände under talet.

För Björklund var både föga överraskande och överraskande tråkig. Givetvis talade han om skolan och Europa, liksom han anammade Reinfeldts direktiv om vad som blir nästa års valfråga genom att prata jobb, jobb och åter jobb. Talet hade en stark karaktär av typiskt mellanvalstal, utan vare sig nyheter eller glöd. Till saken hör att Frihetssmedjan efter talet sprang ihop en folkpartist som uppgivet sa att Björklund, liksom många gånger tidigare, framfört ett hopkok av tal som hållits under det gångna året. Inte ens anhängarna jublade, med andra ord.

Han talade inte, till Frihetssmedjans förvåning, om NATO utan höll sig strikt till Europa, apropå vilket han försökte rentvå eurons anseende genom att skylla problemen på ett dåligt fundament. Björklund läste allvarligt upp sorgesamma historier om brutala massakrer och understrykte att endast ett enat Europa kan möta främlingsfientlighet och hat. Han ritade upp ett likhetstecken mellan hat mot liberalism respektive EU, och beskyllde SD och V för att vara fyllda av detta hat av olika skäl.

Apropå oppositionen gjorde Björklund ett stort misstag igår när han nämnde olika utbildningspolitiska förslag som oppositionen röstat nej till. För varje gång han nämnde dessa förslag jublade oppositionssympatisörer, och stämningen på scenen blev plötsligt väldigt obekväm. I ett slag hade Björklund givit plats åt den del av publiken han inte talade för, och när de lät som mest kändes det som att det knappt fanns några folkpartister alls i närheten.

Hade Björklund pratat om något nytt igår hade det kanske varit intressant att lyssna. Hade han vidgat vyerna och sett fler väljare än skolengagerade och Europavänner hade kanske någon ännu inte övertygad stannat upp och kanske låtit sig övertygas. Hade Björklund varit mindre sugen på att svartmåla oppositionen och mer intresserad av att tala om liberala värderingar och konkreta förslag i linje med dessa hade det högst sannolikt varit ett bra tal. Dessvärre var det inte det.

Bingot genererade minst antal träffar hittills: endast två, ensamma streck för Euro.

sara [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: