Senaste nytt

Floskelbingo med Åkesson

Årets upplaga av Floskelbingot fortsätter. Makthavare.se lägger dagligen upp ett Floskelbingo inför partiledartalet, och Frihetssmedjan lägger därefter till sina egna bubblare, för dagen Sverige, Våra gränser, Bistånd och Go home. Dagens tal hölls av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

2013-07-01 21.18.16Jimmie Åkesson har en tydlig bild av vilka väljare han vill värva. Han nämner inte bara välfärd upprepade gånger, han nischar även in målgruppen ytterligare genom att rikta sig mot kvinnor. genom att upprepa ordet välfärd oräkneliga gånger vänder han klart och tydligt blicken mot Socialdemokraterna. När han senare läser upp ett brev från en kvinna ”som arbetar inom välfärden” och pekar på hennes problem med att identifiera sig med den politik som förs i dagens Sverige blir det tydligt; till valet nästa höst vill Sverigedemokraterna att socialdemokratiskt lagda kvinnor ska lägga sin röst på SD. Vidare märks detta när han stundtals vänder sig till ”vanligt folk”, för att betona att det är SD som driver just deras frågor.

Talets ledord var ”Sverigevänner” och ”Sverigevänligt”. Det lär vara ytterligare ett försök att dämpa den främlingsfientliga tonen. Det handlar inte längre om ogillande mot att invandrare kommer till Sverige, utan om en sann kärlek till fosterlandet Sverige. Det är synnerligen intressant att han inte använder sig av ordet ”sverigedemokratisk” eller dylikt, utan istället söker nya ord som med största sannolikhet innebär detsamma.

Åkesson menar också på att jämställdhetsministern Maria Arnholm minsann inte gör något vettigt av sitt uppdrag. I samma andetag som han hyllar ”de enkla kvinnorna” ger han Arnholm en känga genom att påpeka allt hon inte gjort och vad hon borde ha gjort för dessa kvinnor i sitt ämbete.

Det slutliga intrycket av Åkessons tal är att han är otaktiskt uppenbar. Det är högst förståeligt att han, likt Göran Hägglund igår, söker nya väljare. Emellertid är han allt för uppenbar. Det råder ingen tvekan om vilka han vill värva som väljare (kvinnliga, ”vanliga” socialdemokrater). Tvärtom är just detta alldeles uppenbart, vilket gör det hela till en stor, billig flirt. Med en så uppenbar raggning är det svårt att se att han genom denna ska hitta nya sympatisörer. Det är bra att ha en tydlig målgrupp, men när man desperat lovar att tillfredställa dennas behov blir det mer sorgligt än attraktivt. Oundvikligen dras ens tankar mot det klassiska kvart i tre-ragget från sena krognätter, där denna snarare söker någonting än vad man faktiskt vill ha.

Frihetssmedjans bubblare till Floskelbingot genererade (och den här summan är höftad, eftersom varje Sverigevänner gav en poäng för Sverige) 27 klunkar, varav 24 på Sverige, två på Våra gränser och en på Bistånd. Makthavare.se:s ursprungliga bingo resulterade i fem klunkar, varav fyra på Rätt till heltid och en på Segregation. Återigen kan vi konstatera att Frihetssmedjans bubblare hade fler träffar, och att antalet klunkar för ordet Sverige blivit alldeles för många för att konsumeras under ett och samma tal. Vi ses i Almedalsnatten!

[author_bio name=”yes” avatar=”yes” username=”sofia”] [author_bio name=”yes” avatar=”yes” username=”sara”]

sofia [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: