Senaste nytt

Brända bilar för förståelse

Ahlgrens bilar bränns på grill

Ahlgrens bilar bränns på grill

Statement

Vi kommer att bränna bilar.

Ikväll i Visby.

Kl. 19:45 den 4 juli.

På strandpromenaden i Visby, vid Kallbadhuset.

Se upp, Almedalsveckan.

Med dessa ord skapades uppmärksamhet i sociala medier och pådrag med tre piketbussar i Visby på torsdagskvällen. Avsändaren var dock inga ligister, politiska aktivister eller föreningen Megafonen, som vissa trodde. Istället var det ett grepp från debattören Tanvir Mansur för att samla till ett reflekterande och djupt samtal om varför det brändes bilar i Husby och andra förorter för några veckor sedan.

Självklart var jag på plats, inte bara av intresse att skriva något för Frihetssmedjan utan även för att jag bor i Husby sedan snart åtta år tillbaka. Jag blev inte besviken. Dels är det ungefär lika gott att grilla Ahlgrens bilar över öppen eld som det är att grilla marshmallows. Dels utvecklades samtalet till något väldigt intressant.

Främst var det unga människor på plats. Rädda barnens ungdomsförbund var där. Sveriges ungdomsråd var där. Andra organisationer och unga engagerade människor var där. Samtalet fokuserade också på unga människor som hamnat utanför samhället eller är på väg dit.

Mycket kritik riktades under samtalet mot medier och politiker. Alla försöker hitta enkla förklaringar och någon att skylla på. På ett seminarium som behandlade bränderna i Husby och andra förorter som några av samtalsdeltagarna varit på, satt det inte en enda ung person i panelen. Fryshuset, som fick delta, hade försökt få med några ungdomar men arrangören sade nej. Det är anmärkningsvärt, men egentligen inte förvånande. Almedalen är otillgängligt för ungdomar, med möjligt undantag för dem som är engagerade i de partipolitiska ungdomsförbunden, men även de får stå ut med att bli klappade på huvudet och direkta eller indirekta uppmaningar att komma tillbaka med sina åsikter när de blivit äldre.

Inte heller har många politiker varit ute i Husby eller andra förorter. Det bevisade Gustav Fridolin när han i en morgonsoffa hävdade att upploppen har sin upprinnelse i att miljonprogrammen inte rustats upp tillräckligt, med tilläggsisolering och energieffektivisering. Hade Fridolin någonsin varit i Husby skulle han veta att det är den förort som antagligen kommit längst i just denna upprustning, så varför startade då upploppen där istället för i Rinkeby eller Tensta, där arbetet ligger långt efter?

Samma mekanismer som får unga med invandrarbakgrund att kasta sten kan också vara det som får andra att vända sig till nynazistiska organisationer eller andra sammanhang i lagens utkanter eller utanför lagen. Unga människor behöver gemenskap, identitet och kultur. Den som saknar det söker sig allt längre bort från mittfåran i jakten på ett sammanhang.

Med ett bättre arbete för att fånga upp ungdomar på glid skulle bränder, upplopp och skadegörelse kunna förhindras. Det är synd att politiker och medier inte ser längre än till nästa rubrik eller opinionsmätning och därför inte ser till de verkliga problemen och deras lösningar.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: