Senaste nytt

Vem vill leka med Svarte Petter?

När alliansen bildades i Maud Olofssons badtunna så visste man nog inte riktigt konsekvenserna. Jag måste tro att det är så för att inte hänfalla i allt för stort hat mot partipolitiken. För inte kan man väl ha haft som syfte att välta hela parlamentarismen i sjön? Dessvärre är det där vi har hamnat, i ett politiskt läge där allt som räknas är vilka som vill regera tillsamman. Detta ska alltså redovisas i tid innan valet så att väljarna kan välja rätt fålla och veta vad man får.

Den historiskt kunninge vet att Socialdemokraterna har ett förflutet av att samarbeta med Centern, samma center som bildade en allians i en badtunna och förlorade väljare och profilering (vad tycker Centern egentligen?) på köpet. Socialdemokraterna som nu avkrävs att bestämma sig för vilka de ska regera med har innan kunnat ta ställning till valresultatet och utifrån det kunnat skapa bästa möjliga samarbete för att driva sin politik.

Nu har vi kommit till läget att blockpolitiken blivit så låst att Åkesson blivit en Svarte Petter som ingen vill leka med och igenom det ger honom en form av makt av att vara maktlös. Han är inte bara den mobbade martyren utan han är samtidigt den som dikterar villkoren för leken. Nu senast har Reinfeldt sagt att om alliansen inte får majoritet kommer de att lägga ner sina röster för att inte Åkesson ska få bestämma vem som ska regera med vem. Detta är ett demokratiskt problem, eftersom det tvingar fram två alternativ som ska ställas mot varandra. När detta inträffar så blir politiken inrutad och egentligen har Åkesson vunnit på detta också eftersom det har skapats två poler som egentligen inte gör något annat än slår på varandra och undviker att bli kopplad till SD. Det gör också att det till valet bara finns två alternativ och att alternativ som kan vara intressanta (S, MP och FP tex) försvinner från bordet. När Reinfeldt då kräver att Socialdemokraterna inte bara ska säga vilka de vill regera med utan också inte röstar på alliansen om de skulle vinna valet. Det leder inte till något gott utan gör politiken än mer svagare och politikerföraktet starkare. Det är dags att låta politik vara mer än vem tar vem utan vem uträttar mest med vilka.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: