Senaste nytt

Unga vill ha valfrihet i välfärden

Ungdomar värdesätter det fria skolvalet högt.
Svenskt Näringsliv presenterade idag en undersökning bland ungdomar om deras attityder till välfärden och framför allt driftsformer, valfrihet och vinster. Undersökningen har genomförts av TNS/SIFO och hade 750 respondenter mellan 15 och 25 år.

Ungdomar värdesätter bland annat det fria skolvalet högt.

Ungdomar värdesätter bland annat det fria skolvalet högt.

Undersökningen visar flera intressanta resultat. Det tydligaste resultatet är att ungdomar värderar valfriheten i välfärden högst av allt. 89% säger att det är mycket eller ganska viktigt att få välja skola för sina barn. 93% säger att det är mycket eller ganska viktigt att deras föräldrar kan välja sitt äldreboende. Och så vidare.

Den mest spännande läsningen kommer när frågan om vinster i välfärden dyker upp och speciellt när denna ställs mot frågan om valfrihet i välfärden. 63% säger att det bör vara tillåtet att göra vinst i välfärden på samma sätt som idag medan 29% är för ett förbud mot vinster. En klar majoritet tycker alltså att vinsterna är ok. Samtidigt är det relativt säkert att ett vinstförbud skulle leda till försämrad valfrihet, varför dessa två påståenden ställts mot varandra. Då halveras plötsligt motståndet mot vinster och 77% föredrar valfrihet medan 15% föredrar vinstförbud.

Ett parti som drev frågan om vinstförbud i välfärden kan räkna med att 21% av ungdomarna skulle tycka de var mer intressanta att rösta på, medan 39% skulle finna dem ett mindre intressant alternativ. Skulle partiet däremot driva frågan att minska valfriheten skulle bara 9% finna dem mer intressanta, medan 76% skulle börja titta på andra partier.

Förutsatt att ett förbud mot vinster i välfärden leder till ett sämre utbud av välfärdsutövare och därmed en sämre valfrihet, vilket föredrar du?

View Results

Loading ... Loading ...
Frågan om vinster i välfärden är inte helt självklar i gruppen, även om det förefaller finnas en majoritet som vill tillåta vinsterna. Däremot är det tydligt av undersökningen att de flesta av ungdomarna inte vill att vinstförbud ska få en negativ inverkan på vare sig fysisk tillgänglighet eller deras egen, individuella valfrihet.

För det parti som vill ha ungdomarnas röst, men ändå driva ett förbud mot vinster i välfärden, gäller det alltså att förklara hur de ska garantera att detta inte får en negativ inverkan på den individuella valfriheten för dem. Ekvationen att minska incitamenten för att starta upp alternativ och ändå se till att det finns ett fritt val mellan ett bibehållet antal olika välfärdsutövare, är en ekvation som kommer kräva mycket tankearbete – om den över huvud taget går att få ihop.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Pingback: Liberala notiser, 1:a juli – Lp-bloggen()

 • snobben

  Jag håller helt med om att alla ska få göra egna val, men detta är bara möjligt när landet har budget för det. idag har vi haft den politiken länge, att unga får mer makt i sina hem, välja skola, tillval i vad man vill och enskilda kurser efter intresse i skolan.
  En supertjock katalog för många alternativ som helst. Därutöver finns distansutbildningar över hela klotet, samt hela Sverige i olika teman.
  Men en märkbar baksida har detta. Idag vill folk helst umgås med dom av samma intresse, samma åsikter. Många fattar inte att andra har andra intressen.
  Idag pratar många enbart om sig själva, och har få frågor och intresse av andra och annat. I familjer märks det mest. Barn vill ha uppmärksamhet Till 100 %, att man ska svara och titta på DOM hela tiden. Det sociala med input är begränsat, samtidigt som dom knappt kan sysselsätta sig själva. Dom övervakas precis hela tiden. Kommer dom på besök finns ingen för dom specialmeny någonstans alls.
  Därför är det stökigt i förskolan och skolan. Först fredag är det lugnt. Måndag börjar stöket om. Bord betyder förhandling, förr fick ungar som bråkade lämna bordet.
  Idag när ungar säger maten smakar blä, serveras dom nytt. Så har barn alltid varit, tagit makt från myndiga, men förr förklarade man snällt att inget annat fanns. Alla ungar äter när dom blir hungriga, inget barn har svultit ihjäl. Passar man sig inte, slutar det inte med en rätt. Sedan kommer veckopeng på förhandling, samt alla tänkbara orättvisor.. Sämsta stället att göra läxor på är vid är bordet . samt prata allvar. Bästa stället är en fåtölj, soffa eller i sängen
  I skolan får barn också lämna bordet, på jobbet om man trilskas åker man ut, i tingsrätten också. Det finns gränser i allt, även i alla saker vi har. Förr fick ungar ha utbrott och gapa. Man brydde sig inte alls. När läxan är inlärd går det över, annars evigheter i bakläxor och en stressig hemmiljö.. Kommer man på besök i sådana familjer får man ingen uppmärksamhet alls därför. Med vänlig hälsning. Nanny.

 • snobben

  Jag kan se egna val som delstater med olika åsiktsinriktning. En för rika, en lantbrukarstat, en abortmotståndarstat ,en med specialreligion, en för modellbyggare,
  en för utsatta, en för surrogatdöttrar, en för barnstjärnor, osv, samt mothugg mellan dom

 • marlies

  Jag kan ibland tycka att ungar mognar senare i ansvar. Vi är otroligt vana vid assistans i allt, och tänker sällan självständigt i vad vi själva vill och vart vi ska. Vi blir matade med färdiga alternativ. Antar att varje ny äldre generation tycker exakt lika. Vi blir äldre och äldre innan självständighet, samtidigt lever vi och är friska längre upp i ålder.
  Många förundras över detta att unga vuxna inte har utvecklat tankar i djupare perspektiv. Allt är ytligt, och de är svåra att få in i kommunikation i förståelse. Som olika världar. Invandrare märker detta tydligare. de har fler referenser i erfarenheter. Vi tar allt självklart i att bara få, utan att veta varför och ställa krav. Någonstans har det kritiska tänkandet försvunnit, i att ifrågasätta.
  Är det nyttigt att vara hur fri som helst i val ? Vad vinner man, och vad förlorar man ? En tjej hade aldrig varit på semester, tyckte det var spännande och roligt. Vägrade åka hem. Slet sönder ett sexmannatält i frustation. Hon fattade poängen. Att vinna sin frihet, se ett helt fönster. Sedan har vi motsatt logik. Vi ska alla vara renrakade som en hygienisk affekt. Men hår skyddar mot köld, värme och smuts. Egentligen borde folk vara ludna som apor,
  i alla partnerbyten. Grisar är sedda som oätliga i vissa kulturer.
  Köttet tål inte värme och sol, trikiner. De är noga med hygien, och bäddar noga i halm. De älskar att sova i cementrör, svalt,
  annars rullar de sig i lergegga som skydd. tama som hundar.
  Sensmoral vanligt i sagor för barn att tänka och lära.
  Vi har grisfester utomlands. VARFÖR ? Bakterienoja i allt
  En glädjedödare ?

%d bloggare gillar detta: