Senaste nytt

Unga vill ha valfrihet i välfärden

Ungdomar värdesätter det fria skolvalet högt.
Svenskt Näringsliv presenterade idag en undersökning bland ungdomar om deras attityder till välfärden och framför allt driftsformer, valfrihet och vinster. Undersökningen har genomförts av TNS/SIFO och hade 750 respondenter mellan 15 och 25 år.

Ungdomar värdesätter bland annat det fria skolvalet högt.

Ungdomar värdesätter bland annat det fria skolvalet högt.

Undersökningen visar flera intressanta resultat. Det tydligaste resultatet är att ungdomar värderar valfriheten i välfärden högst av allt. 89% säger att det är mycket eller ganska viktigt att få välja skola för sina barn. 93% säger att det är mycket eller ganska viktigt att deras föräldrar kan välja sitt äldreboende. Och så vidare.

Den mest spännande läsningen kommer när frågan om vinster i välfärden dyker upp och speciellt när denna ställs mot frågan om valfrihet i välfärden. 63% säger att det bör vara tillåtet att göra vinst i välfärden på samma sätt som idag medan 29% är för ett förbud mot vinster. En klar majoritet tycker alltså att vinsterna är ok. Samtidigt är det relativt säkert att ett vinstförbud skulle leda till försämrad valfrihet, varför dessa två påståenden ställts mot varandra. Då halveras plötsligt motståndet mot vinster och 77% föredrar valfrihet medan 15% föredrar vinstförbud.

Ett parti som drev frågan om vinstförbud i välfärden kan räkna med att 21% av ungdomarna skulle tycka de var mer intressanta att rösta på, medan 39% skulle finna dem ett mindre intressant alternativ. Skulle partiet däremot driva frågan att minska valfriheten skulle bara 9% finna dem mer intressanta, medan 76% skulle börja titta på andra partier.

Förutsatt att ett förbud mot vinster i välfärden leder till ett sämre utbud av välfärdsutövare och därmed en sämre valfrihet, vilket föredrar du?

View Results

Loading ... Loading ...
Frågan om vinster i välfärden är inte helt självklar i gruppen, även om det förefaller finnas en majoritet som vill tillåta vinsterna. Däremot är det tydligt av undersökningen att de flesta av ungdomarna inte vill att vinstförbud ska få en negativ inverkan på vare sig fysisk tillgänglighet eller deras egen, individuella valfrihet.

För det parti som vill ha ungdomarnas röst, men ändå driva ett förbud mot vinster i välfärden, gäller det alltså att förklara hur de ska garantera att detta inte får en negativ inverkan på den individuella valfriheten för dem. Ekvationen att minska incitamenten för att starta upp alternativ och ändå se till att det finns ett fritt val mellan ett bibehållet antal olika välfärdsutövare, är en ekvation som kommer kräva mycket tankearbete – om den över huvud taget går att få ihop.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: