Senaste nytt

Till försvar av den liberala nationen Sverige

Igår slutade jag skolan. De facto. Det enda som är kvar är en formell avslutning. Ni vet, en såndär avslutning när alla ska klä upp sig men alla matchar fel kläder och man känner sig som en riktig kuf i sin välmatchade, skräddarsydda skrytkostym som egentligen är köpt på Second Hand. Ni vet säkert alldeles precis.

Första året på gymnasiet har gått fasansfullt snabbt. Nästan alldeles för snabbt. Fast man ska inte gnälla. Som en absolut cyniker och skeptiker inför skolväsendet tycker jag väl egentligen att det är bra att allt det här är över snart. Dagen till ära igår spenderade jag emellertid genom att fira med min kampbroder Felix Martinsson. En avslutad skola och ett B i Filosofi 1. Det är inte fy skam.

Jag vaknade upp idag faktiskt relativt välbehållen. Det är så det blir när man börjar gå ut på krogen. Ölen är alldeles för dyr för att man ska kunna ha råd att bli helt förstörd. Idag är det nationaldag, hörde jag någon TV-reporter säga så fort jag stigit upp. Det var ju trevligt, tänkte jag, helt liktgiltigt inför faktumet. Jag har knappt tänkt på det. Nationaldagen är aldrig något vi har firat i min familj och inte heller något vi planerar på att fira. Min uppfattning är att det inte är särskilt stor högtid alls i Sverige. Till skillnad från USA där nästan alla verkar fira den 4:e juli.

Men varför skulle man fira nationaldagen i vilket fall i Sverige? Nationaldagen firas ju till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och då Sverige blev ett självständigt land. Gustav Vasa må stundtals framträda som en hjälta men mig veterligen vara en bara en barbarisk tyrann. Det är inte så mycket att fira över.

I övrigt konstaterar jag att 6e juni har två till meningar; 1809 års regeringsform utfärdades 6e juni och 1974 års regeringsform antogs 6e juni 1973 i första läsningen. Men regeringsformer är oerhört tråkiga. Det är knappast någon bra anledning till att fira sin nationaldag.

Vad jag tycker att man borde fira istället, om man nu firar, är Sveriges frihetliga utveckling de senaste åren. Det är något man verkligen borde ta i beaktning på nationaldagen. Många liberaler gnäller ofta över att Sverige är alldeles för ofrihet och sossigt. De har givetvis rätt; det finns en hel del kvar att göra. Men i det stora hela är Sverige ett väldigt fritt land och vi borde faktiskt vara ganska nöjda.

riksdagshuset

Sverige hamnar på plats 18 på Index of Economic Freedom, ett index som varje år rangordnar världens länder efter ekonomisk frihet. På Press Freedom Index, ett index som rangordnar världens länder efter pressfrihet, hamnar vi på plats 10. På Democracy Index, ett index som rangordnar världens länder efter demokratiska förhållanden och möjligheter, hamnar vi år 2011 på plats 4, i följd efter flera andra nordiska länder.

Democracy Index 2010. För att illustrera situationen världen över.

Democracy Index 2010. För att illustrera situationen världen över.

Sverige har ganska länge haft en väldigt generös och fri invandring som är positiv borde ur ekonomisk och moralisk synvinkel. Vi tillåter samkönade äktenskap. Vi hamnar också på plats 4 på Corruption Perceptions Index 2012, ett index som rangordnar världens länder efter minst korruption. Enligt Freedomhouse sätt att rangordna länder efter olika typer av politisk frihet räknas vi som ett fritt land.

Med detta sagt menar jag självklart inte att Sverige inte har mycket kvar att göra. Vi har ett alldeles för högt skattetryck och skatter som är alldeles för obegripliga. Vi har en arbetsmarknadspolitik som utan tvekan behöver liberaliseras och en situation där fackföreningar har alldeles för mycket makt. Vi har fortfarande ett kungahus, något som aldrig kan accepteras i ett liberalt Sverige. Vi har en narkotikapolitik som fullkomligt har havererat.

Vad jag pekar på ovan är dock bara småsaker. I det stora hela är Sverige ett oerhört fritt land. Det är något som kan vara värt att tänka på denna nationaldag men också att lägga på minnet under åren som ännu är att komma.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: