Senaste nytt

SSU och LUF – inte allas kopp te

 

LUF och SSU
Bild: Sveriges Radio

Imorse publicerades en debattartikel vilken SSU och LUF gemensamt stod för. I den föreslogs en skattereform med fokus på ett överskådligt system, samt höjning av vissa skatter respektive sänkning av andra. Det intressanta i artikeln är dock samarbetet i sig och vad det säger resten av den politiska sfären.

Sedan artikeln publicerades har röster höjts i de flesta sociala medier. Högst skriker skeptikerna, och menar att LUF idag tagit ett steg åt vänster. Vid en första granskning är det dock moderater, centerpartister och kristdemokrater som är mest irriterade. På Alliansfritts hemsida finns ett axplock tweets att läsa. Bland författarna bakom de skeptiska kommentarerna figurerar Johan Ingerö (Göran Hägglunds presschef), Johan Kling (generalsekreterare för Centerstudenter) och Klas Vestergren (ordförande för Moderat skolungdom), varav alla riktar kritik mot LUF.

Aftonbladet var givetvis snabba att snappa upp kritiken från andra allianssympatisörer. Kenan Habul belyser en allianssplittrande konsekvens av artikeln. I en intervju med Gabriel Wikström frågas SSU-ordföranden ut om partiernas framtid. Wikström menar emellertid att samarbetet kring artikeln enbart syftat till att belysa ett hopplöst skattesystem och att föreslå nya lösningar. På frågan om eventuella partisamarbeten svarar Wikström att det är alltför tidigt att avgöra, men säger också att det finns fler områden där åtminstone LUF och SSU håller med varandra.

Att förbund, såväl som partier, kan se bortom ideologiska ställningstaganden för att tillsammans utarbeta förslag som passar bägge sidor är något mycket positivt. Gränser bör inte upprätthållas för gränsernas skull, och finns gemensamma åsikter bör de tas vara på. Inför alla samarbeten bör dock båda parter överväga vad samarbetet kan komma att leda till. Om samarbetet leder till att en part ger upp sina egna idéer och enbart stöder den andras, driver man helt plötsligt inte längre sin egen fråga längre.

Vad sägs i ungdomsförbundens egna läger? Socialdemokraten Markus Mattila ställer sig positiv och spekulerar vidare om huruvida artikeln bereder väg för ett framtida samarbete mellan moderpartierna. William Sparf (ordförande för LUF Linköping) säger å sin sida bestämt nej till att samarbeta med S. Folkpartiets kommunalråd verkar inte helt främmande för tanken, då 18 av 25 tillfrågade i gårdagens Expressen var öppna för ett S-samarbete. De egna lägren är helt klart inte tysta, men de som verkar vara mest upprörda är inga mindre än resten av Alliansens anhängare. Fruktar man en repris av 1990-1991, när S och FP samarbetade kring den då aktuella skattereformen?

Sara Graner Tyllman

sara [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: